Ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec, Vladimir Kalšan proglašen Svjetskim vitezom kulture

Na gala priredbi 19. mađarskog dana kulture održanoj u svečanoj dvorani hotela Corinthia u Budimpešti, ravnatelju je našeg Muzeja mr. sc. Vladimiru Kalšanu, Zaklada za njegovanje kulture naselja dodijelila titulu Viteza svjetske kulture. To veliko priznanje mađarske kulturne javnosti primio je za istraživanje povijesti i kulture hrvatskog i mađarskog naroda, kao i za njegovanje i razvijanje kulturnih veza između dva naroda.

Rad na što čvršćoj povezanosti susjednih kultura, učenje o povijesnim ličnostima i vrednovanju njihovih postignuća koja su nam zalog za budućnost, prijeko su potrebni, a očuvanju upravo tih vrijednosti je od 1976. godine kao kustos, a posljednjih devet godina i kao ravnatelj Muzeja Međimurja Čakovec težio Vladimir Kalšan. Godinama se bavi poviješću Međimurja. Autor je velikog broja tematskih izložbi o povijesti i kulturnoj povijesti Međimurja. Objavio je brojne stručne i znanstvene članke u domaćim i stranim časopisima, a njegova knjiga „Međimurska povijest“ iz 2006. godine ujedno je prevedena i na mađarski jezik.

Priznanje i čast Viteza svjetske kulture ove su godine dobili i po jedna zaslužna osoba iz Švedske, Slovenije i Nigerije.

Poziv na primanje priznanja uručen mu je na svečanoj sjednici Skupštine Međimurske županije 23. prosinca 2014. godine, pa je stoga jedan od uvaženih gostiju večeri bio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Sama svečanost dodjele nagrade u Budimpešti održana je na visokom nivou, a za dašak kulture plemićke obitelji Zrinski pobrinuli su se članovi Zrinske garde Čakovec, dok je u kulturnom dijelu programa prikazano folklorno nasljeđe Mađara u Slavoniji.

vrijeme održavanja: 18. siječanj 2015.
organizator: Zaklada za njegovanje kulture naselja
mjesto održavanja: Hotel Corinthia, Budimpešta

Please like & share:

Article written by admin