Restauratorsko-preparatorska radionica

Od osnivanja Muzeja Međimurja Čakovec 1954. godine, prve preparatorske i konzervatorske zahvate na predmetima izvode akademski kipar Aleksandar Schulteisz, kustos i ravnatelj Muzeja, i njegov pomoćnik Stjepan Leiner, koji će sve do 1972. godine raditi kao muzejski preparator i fotograf. Leinera će naslijediti Varaždinac Branimir Šimek, koji će iste poslove obavljati od 1974. do 1984. godine. U njegovo vrijeme krajem 70-ih godina, u Muzeju se nanovo uređuju fotolaboratorij i preparatorska radionica. Nakon Šimekovog odlaska, praparatorske poslove do 1993. godine obavljao je Željko Hlebec.

Početkom 90-ih godina stvoreni su uvjeti za zapošljavanje prvog restauratora konzervatora u našem Muzeju. Te je poslove preuzela akademska slikarica Erika Nađ Jerković, koja je započela i sistematsko vođenje dokumentacije restauratorsko konzervatorske radionice. Početkom 1993. godine radionicu preuzima i sljedećih nekoliko mjeseci vodi akademski slikar Darwin Butković, a zapošljava se i preparator Nikola Vukina. Nakon Butkovićevog odlaska, muzejsku radionicu vodi akademski kipar Stjepan Jerković.

Restauratorsko preparatorska radionica Muzeja bavi se pretežno konzervacijom metalnih, drvenih, kamenih i keramičkih predmeta, a u dogovoru s kustosima izvode se i restauratorski zahvati. U pomanjkanju opreme i stručnog osoblja, pojedini radovi i istraživanja obavljaju se u specijaliziranim ustanovama ili u suradnji s vanjskim suradnicima.

Unatoč objektivnim ograničenjima u radionici je proteklih dvadeset godina obrađeno preko 1500 predmeta iz raznih povijesnih razdoblja, o čemu svjedoči i dokumentacija restauratorsko preparatorske radionice.

Od 2015. godine restauratorsko-preparatorska radionica je izvan funkcije.