Školska knjiga i Muzej Međimurja u zajedničkom projektu prezentiranja kulturne baštine Međimurja

Važnost i korisnost upotrebe multimedije u prezentaciji suhoparnih povijesnih činjenica novim naraštajima više nije nepoznanica. Muzeji se zadnjih nekoliko godina sve više služe metodom prezentacije građe na izložbama i u stalnim postavima putem virtualnih izložbi, kratkih video zapisa, digitalnih fototeka, digitaliziranih zbirki predmeta, 3D tehnologijom, virtualnom šetnjom i sličnim metodama te se na taj način pridružuju trendu formiranja sveobuhvatnog informacijskog društva. Muzej Međimurja Čakovec također ne zaostaje za suvremenim tokovima.

Ovih dana Školska knjiga iz Zagreba i Muzej Međimurja potpisali su ugovor o poslovnoj suradnji na promidžbi i promociji kulturne baštine Međimurja. Tijekom srpnja u tijeku je fotografsko i video snimanje Starog grada u Čakovcu, muzejskog stalnog postava  i istaknutih muzejskih predmeta koji su svjedoci bogate međimurske povijesti i tradicije. Muzej Međimurja Čakovec pilot je projekt Školske knjige pod nazivom „Hrvatske muzejske zbirke kroz proširenu i virtualnu stvarnost u suvremenoj nastavi 21. stoljeća“. Projekt je nastao kao rezultat redovitog unapređivanja sadržaja Školske e-knjige i rezultat je suradnje Uredništva za povijest i Odjela digitalnog izdavaštva Školske knjige, a inicijatori i provoditelji projekta su urednici za povijest Školske knjige prof. Deniver Vukelić i prof. Sonja Miličević Vukelić te voditelj Odjela digitalnog izdavaštva Krešimir Serdarušić. Projekt će sadržavati interaktivnu virtualnu šetnju kroz Stari grad Čakovec i Muzej Međimurja Čakovec s mogućnošću virtualnog pregleda zbirki uz dodatne interaktivne prozore, tekstualne i slikovne informacije, uz vodstvo naratora u uvodu i  na pojedinim točkama šetnje. Cilj projekta je upotrebom interaktivnih 360 fotografija i VR tehnologije približiti učenicima i učiteljima važnost visokovrijednih institucija znanja kao što su muzeji, a učenicima olakšati stvaranje poveznice prošlost-sadašnjost i razumijevanje utjecaja kulturne baštine na aktivno učenje. Naglasak je na interaktivnom pristupu. Muzej Međimurja i Stari grad Čakovec tako će biti sastavni dio e-udžbenika i e-priručnika za nastavu povijesti osnovnih škola. U suradnji s kustosima Muzeja napravljen je odabir najreprezentativnijih predmeta koji će u projektu biti detaljnije prezentirani. Radi se o više desetaka eksponata Arheološkog, Etnografskog, Kulturno-povijesnog, Povijesnog odjela i Likovne galerije te arheološkog lokaliteta pavlinskog samostana Sv. Jelene kraj Šenkovca i Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca. Operativni terenski dio snimanja planira se do kraja srpnja, a završni produkcijski dio biti će gotov do jeseni 2017. godine kako bi projekt bio spreman za prvo javno predstavljanje u studenom 2017. na CUC-u (CARNET-ova korisnička konferencija) u Dubrovniku.

Muzej Međimurja Čakovec ovim dobiva pravo na korištenje svih materijala nastalih za vrijeme snimanja i postprodukcijskih materijala u vlastite promotivne svrhe i za potrebe moderniziranja stalnog postava. No najveću vrijednost projekta nosi činjenica da je međimurska povijest i specifična kulturna baština napokon pronašla svoj put u obaveznu školsku literaturu. Muzej Međimurja, čija je osnovna misija prikupljanje, očuvanje i prezentiranje međimurske baštine i povijesti, ovom suradnjom potvrđuje status primarne kulturne zavičajne institucije u očuvanju i diseminaciji vrijednosti našeg kraja van lokalnih okvira. Podržavamo također upotrebu novih medija i tehnologija kako bismo osuvremenili pristup i bili zanimljiviji novijim naraštajima. Također kao muzej doprinosimo pedagoškom radu i izvanučioničnoj nastavi osmišljavanjem dodatnih radionica i terenske nastave u suradnji s učiteljima i profesorima osnovnih i srednjih škola. Ispred svega navedenog osobito nam je drago da smo odabrani za ovakav moderan projekt. Zahvaljujemo Školskoj knjizi na odličnoj suradnji! (MHS)

Please like & share:

Article written by admin