Suradnja Muzeja Međimurja, Udruge Pogled i Grada Čakovca urodila priznanjem – nagrada za akciju Muzej za pogled

U utorak, 20. studenog 2018., u Starogradskoj vijećnici u Zagrebu održana je svečanost proglašenja  Naj-akcije gradova prijatelja djece. Grad Čakovec nagrađen je za akciju MUZEJ ZA POGLED kojom su djeca s autizmom uvedena u svijet muzeja i likovne kulturne baštine. Autorica projekta je mr. spec. Jelena Klinčević, a samu akciju inicirala je muzejska savjetnica MMČ-a Erike Nađ Jerković. U okviru redovne djelatnosti MMČ-a vođene su radionice tijekom travnja, svibnja i lipnja 2018. godine.

Sudionici akcije Gradovi i općine – prijatelji djece, svakog 20. studenog, na dan kad je 1989. godine usvojena Konvencija Ujedinjenih naroda o pravima djeteta, razmjenjuju iskustva u provedbi projekata i aktivnosti.  Na godišnjem savjetovanju gradovi i općine izabiru projekte koje proglašavaju Naj-akcijom te o tome izvještavaju Središnji koordinacijski odbor akcije Gradovi i općine – prijatelji djece.

Grad Čakovec status Grada – prijatelja djece stekao je 2005. godine, među prvima u Hrvatskoj, i otada vodi osobitu brigu o svojim najmlađim sugrađanima. U 2018. godini Koordinacijski odbor akcije Grad Čakovec – prijatelj djece za Naj-akciju odabrao je projekt MUZEJ ZA POGLED. Projekt je proveden u suradnji Muzeja Međimurja Čakovec, Udruge Pogled i kliničke psihologinje Jelene Klinčević, vanjske suradnice Udruge i članicom Koordinacijskog odbora akcije Grad Čakovec – prijatelj djece.

O originalnosti i kvaliteti provedene Naj-akcije svjedoči poseban poziv Središnjega koordinacijskog odbora Gradu Čakovcu da, uz još 9 odabranih gradova i općina iz Hrvatske, sudionicima savjetovanja predstavi svoju Naj-akciju jer je ovogodišnja Naj-akcija Grada Čakovca prema ocjeni Stručnog povjerenstva proglašena jednom od 10 najuspješnijih. Projekt Muzej za Pogled sudionicima savjetovanja predstavila je autorica projekta Jelena Klinčević, a povelju za uspješno provedenu Naj-akciju primili su: ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, predstavnica udruge Pogled Patricia Kuhta, dječja gradonačelnica Čakovca Dorja Vincek i vijećnica Dječjeg vijeća Grada Čakovca Izabella Kurti.

Ciljevi Naj-akcije Muzej za Pogled bili su uvođenje djece s poremećajem iz autističnog spektra u svijet muzeja i likovne kulturne baštine na njima primjeren način, poticanje njihove znatiželje i kreativnosti sudjelovanjem na likovnim radionicama u muzeju, postizanje pozitivnog utjecaja na socio-emocionalnu adaptaciju i komunikaciju djece te senzibiliziranje društvene zajednice za specifične potrebe ove populacije. Ukupno 30 djece posjetilo je muzej, od čega je 19 sudjelovalo u 5 likovnih radionica. Sredinom srpnja u svečanoj dvorani Muzeja Međimurja organizirana je izložba dječjih radova te konferencija za medije.

Ovaj interdisciplinarni projekt namijenjen je novoj muzejskoj publici, djeci s poremećajima iz autističnog spektra, i njihovim roditeljima. Projekt je prvi takav muzejski program u Hrvatskoj koji je namijenjen jednoj od najranjivijih socijalnih skupina te postoji volja i spremnost svih sudionika, kao i Grada Čakovca, za kontinuirano provođenje i tijekom sljedećih godina.

 

Please like & share:

Article written by admin