KRALJU ZA ROĐENDAN – Otvoreni atelier s Bojanom Miljančićom i Plesna točka Artem Nocturno
Admin | 25. travnja 2019.

Povodom obljetnice rođenja međimurskog slikara, grafičara i pedagoga Ladislava Kralja Međimurca (1891.-1976.) te promocije njegovog likovnog stvaralaštva, 24. travnja održali smo kreativno – edukativnu radionicu te umjetnički performans u njegovoj rodnoj kući i popularnom Kraljevom vrtu, u sklopu obilježavanja Dana Međimurske županije.

 

Ladislav Kralj Međimurec (1891.-1976.), najpoznatiji međimurski slikar 20. stoljeća, koji je ušao u anale začetaka modernog hrvatskog slikarstva, da je živ slavio bi ove godine 128 godina. No, umjesto njega, obljetnicu njegovog rođenja obilježit ćemo mi, čuvari Kraljeve baštine. Muzej Međimurja Čakovec od 1979. godine održava Memorijalnu kuću Ladislava Kralja Međimurca, lociranu u ulici Ruđera Boškovića 7 u Čakovcu.

Na sam Kraljev rođendan, 24. travnja, u prijepodnevnom programu pripremili smo OTVORENI ATELIER U KRALJEVOM VRTU S BOJANOM MILJANČIĆEM i likovne radionice na otvorenom. U sklopu ambijentalnog muzejskog postava Memorijalne kuće Ladislava Kralja Međimurca, jedinstvenog okolnog vrta i likovne galerije njegovih najpoznatijih djela, održala se likovna radionica pod vodstvom multimedijalnog umjetnika i akademskog slikara Bojana Miljančića, kao potreba okoline da se konačno formira kvalitetna edukacija na polju umjetničkog crtanja i slikanja. Zahtjevi i potrebe okoline i namjernika koji žele razvijati takvu vrstu sposobnosti, poticaj su da se kao prirodan slijed kontinuiranog višegodišnjeg rada sa djecom i odraslima, ponudi iskustvo i stručno znanje zainteresiranoj javnosti. Radionice su bile prilagođene zahtjevima i potrebama polaznika, ovisno o životnoj dobi i razini znanja.

Ambijentalan prostor, ugodna atmosfera te stručni voditelji našim su mladim kreativcima omogućili slobodu izražavanja u različitim likovnim vidovima, uz prethodno dobivenu teorijsku podlogu. Isto tako, polaznici su se upoznali sa kompletnim opusom najpoznatijeg međimurskog umjetnika dvadesetog stoljeća, Ladislava Kralja Međimurca. Cilj i ideja zamišljenog programa bila je težnja prepoznavanju, definiciji i primjeni osobnog likovnog govora.

U popodnevnim satima, posjetiteljima smo ponudili drugačiju vrstu umjetnosti, koju još nismo imali prilike prezentirati u ovakvom ambijentu. Riječ je o PLESNOJ TOČCI ARTEM NOCTURNO koju su izvele članice čakovečkog plesnog studia Vivona (Rajna, Nela, Željka, Anja, Dora, Sasha i Katarina). Zamišljena je kao čin nastajanja plesno-umjetničkog djela gdje plesačice kroz pokret nanose boje na sebe, stvarajući različite plesne kompozicije, baš kao i na ekspresivnim impasto slikama zavičajnog krajolika Ladislava Kralja Međimurca. Bojanjem su izrazile svoju karakternu osobnost i emocije uz pozadinsku muziku koja je u publici potakla dodatni doživljaj. Posjetitelji su imali prilike doživjeti apstraktnu umjetnost i biti dio procesa njenog nastajanja. Prepustili su se glazbi i pokretima koji su ih uveli u likovni svijet. Plesačice su pokazale na koji se način doživljava ples kroz prizmu umjetnosti sa velikim brojem dodirnih točaka s Kraljem.

Likovna baština Ladislava Kralja Međimurca dokaz je da umjetničko djelo ima potencijal nositelja kulture koji mi svojim dolaskom u Memorijalnu kuću i Kraljev vrt, primjenjivanjem različitih umjetnosti te međusobnim razgovorom širimo i prenosimo na mlađe generacije. Posjećenost, ambijentalni ugođaj i stvorena umjetnička djela ponovo su se pokazala kao idealna platforma za druženje umjetničkog tipa kao i za radionice te drugačije umjetničke spojeve u što se možete uvjeriti na fotografijama.

 
ARHIVA VIJESTI
MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
Trg Republike 5, HR 40000 Čakovec
KONTAKTI
Posjete:
Tel: +385 (0)40 310 040
E-mail: posjete@mmc.hr
Rad s djelatnicima:
T/F: +385 (0)40 313 499
E-mail: mmc@mmc.hr
RADNO VRIJEME MUZEJA
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 31. listopada
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 16 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. studenog - 31. ožujka
Ponedjeljak: od 10 do 18 sati
Utorak - Petak: od 8 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
VAŽNO:
Za grupne posjete, stručna vodstva i radionice potrebna je najava telefonom na broj 040/310-040 ili mailom na: posjete@mmc.hr barem 48 sati unaprijed.
U slučaju kašnjenja grupe na dogovoreno stručno vodstvo molimo Vas da kašnjenje obavezno javite telefonski na broj 040/310-040. Ukoliko kašnjenje vremenski prijeđe u dogovoreni termin iduće grupe, stručno vodstvo neće se održati.
Za pomoć kustosa potrebno je dogovoriti se unaprijed telefonom na broj 040/313 499 ili mailom na mmc@mmc.hr.
Rad kustosa s korisnicima je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9:00 do 14:00 sati, uz prethodnu najavu i dogovor s kustosima pojedinoga odjela.
PRATITE MMČ NA