Zavičajna povijest u muzeju – hod kroz školsku godinu

U srijedu, 25. listopada 2017., učenici Gimnazije Josipa Slavenskog Čakovec započeli su s mjesečnim dolascima u Muzej Međimurja Čakovec u sklopu fakultativne nastave iz povijesti pod vodstvom prof. Andreje Talan.

Ideja zavičajne povijesti u muzeju došla je od prof. Talan koja je s kustosicama razradila plan aktivnosti u koje bi se učenici mogli uključiti u šk. god. 2017./18. Cilj je fakultativne nastave iz povijesti, kako kaže prof. Talan, detaljnije upoznavanje učenika škole sa zavičajnom povijesti, jer da bi se kvalitetno moglo promišljati o globalnom treba dobro poznavati lokalno/regionalno. Plan suradnje je da učenici jednom mjesečno odlaze u muzej kako bi dobili uvid o područjima i načinu rada zaposlenika muzeja uz osobnu angažiranost samih učenika kod postavljanja različitih izložbi, vođenja postavom te izvođenja radionica za učenike trećih razreda čakovečkih osnovnih škola. Na taj će način učeničko teorijsko znanje dobiti konkretnu praktičnu primjenu.

Kustosica Povijesnog odjela Ana Šestak i kustos-pripravnik Zoran Turk pripremili su za prvi sat u muzeju nekoliko primjera dokumentarne građe koja se čuva na Odjelu i na taj način pokušali učenike upoznati s radom kustosa te problematikom rada s takvom vrstom građe. Kustosi na Povijesnom odjelu čuvaju, stručno obrađuju, objavljuju i izlažu najvećim dijelom dokumentarnu građu nastalu od 16. do 21. stoljeća, pisanu ili tiskanu na latinskom, mađarskom, njemačkom i hrvatskom (standardnom i kajkavskom) jeziku.

Kustosi su upoznali učenike s novinama i kartama kao vrlo vrijednim izvorima za istraživanje lokalne povijesti te njihovom analizom i pronalaženjem na portalima koji objavljuju digitaliziranu kulturnu baštinu kako bi i sami mogli istraživati teme koje ih zanimaju. Listajući novine ili analizirajući plakate učenici su konkretno mogli vidjeti kako npr. II. svjetski rat nije samo nešto što se dogodilo u Njemačkoj, Francuskoj ili Japanu, već da je to strašan dio ljudske povijesti koji je pogodio i njihov zavičaj. Kada učenici uvide da ništa što se danas događa i što postoji u prostoru oko njih nije slučajno te da je to sve produkt prošlih događaja, nastava povijesti više neće biti samo gomila podataka koje moraju zapamtiti.

Muzej Međimurja Čakovec posljednjih nekoliko godina intenzivno razvija svoju edukativnu djelatnost i zaista nas veseli ovakva suradnja potaknuta od strane škole. (AŠ)

Please like & share:

Article written by admin