Etnografski odjel
Zbirka predmeta vezanih za izradu tekstila

Zbirka predmeta vezanih za izradu tekstila sadrži uporabne predmete, pomagala i sprave koji su bili korišteni u nekadašnjim seoskim kućanstvima u Međimurju od kraja 19. do sredine 20. stoljeća za preradu lana i konoplje i proizvodnju tekstila.

U zbirci se nalaze predmeti koji su se koristili u različito doba godine za različite vrste poslova. Neke od predmeta ljudi su izrađivali sami, a neke su nabavljali od lokalnih majstora. Većina predmeta je drvena te se na nekima vidi umjetnički izraz lokalnih rukotvoraca. Lan se sijao u proljeće, a čupao nakon sjenokoše i žetve.

Prvi proces prerade je čišćenje i omekšavanje stabljike kako bi se došlo do vlakana. Za to su se koristili drveni grebeni, drvene stupe, trlice i željezni grebeni za češljanje. Nakon prvog procesa, dobije se povjesmo koje se sprema. Žene su prerađivale lan i konoplju te zimi prele. Prelo se pomoću preslice i kolovrata, pređa se namatala pomoću motovila i vitla, klupka su se nosila tkalcu. Tkalci su u Međimurju bili muškarci te je to bio poluprofesionalni zanat.

Kako se u prvoj polovici 20. stoljeća počinju napuštati tradicionalni materijali, a nakon II. svjetskog rata počinje razvijati tekstilna industrija s naglaskom na umjetne materijale, predmeti iz Zbirke svjedoče o umijećima, vještini i načinu privređivanja u Međimurju.

voditeljica zbirke: Janja Kovač, kustos
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: drveni i željezni grebeni za češljanje lana i konoplje, drvene stupe, trlice, dijelovi trlice, preslice, postolja za preslice, kolovrati, motovila, vitla, klupkarnice, tkalačke daščice, tkalački stan

MUZEJ MEĐIMURJA ČAKOVEC
 
Trg Republike 5, 40000 Čakovec
T/F +385 (0)40 313 499
EMAIL mmc@mmc.hr
LJETNO RADNO VRIJEME: 1. travnja - 30. rujna
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 18 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
ZIMSKO RADNO VRIJEME: 1. listopada - 31. ožujka
Ponedjeljak - Petak: od 7 do 15 sati
Subota - Nedjelja: od 10 do 14 sati
Blagdanima i državnim praznicima muzej je zatvoren.
PRATITE MMČ NA