Zlatarstvo i čipkarstvo s engleskim podnatpisima

Već treću godinu Muzej Međimurja Čakovec provodi projekt Nematerijalna baština Međimurja kojem je cilj istražiti i dokumentirati trenutno stanje svih nematerijalnih dobara na području Međimurja. Trenutno brojimo 15 nematerijalnih dobara upisanih na nacionalnu listu te tri koja su upisana i na Reprezentativnu listu nematerijalne baštine čovječanstva UNESCO-a.

U tri godine projekta snimljena su četiri filma: o ispiranju zlata, izradi svetomarske čipke, sviranju cimbala i međimurskoj popevki. U svakom od filmova naglasak je stavljen na nositelje vještine, na sve one koji nose znanje o ovim vještinama do danas i na taj ih način održavaju živima, dok se stručnjaci kao govornici pojavljuju u ulozi davanja konteksta.

Snimanjem kraćih filmova želimo na atraktivan i zanimljiv način približiti nematerijalnu baštinu Međimurja široj publici koja kulturne sadržaje konzumira u elektronskom obliku. Bitan segment ovog projekta je omogućavanje pristupa sadržaju i ljudima s invaliditetom. Za takvu publiku smo izradili podnatpise koji uvelike olakšavaju praćenje filma. A kako bi filmove približili i internacionalnoj publici opremili smo ih podnatpisima na engleskom jeziku.

Oba su filma snimljena u suradnji s medijskom kućom LM Komunikacije koju su za projekt razvili i logo. Projekt od samog početka financijski prate Ministarstvo kulture i Međimurska županija, a 2020. godine postat će dio stalnog postava Muzeja nematerijalne baštine – Riznice Međimurja.

Filmovi su dostupni na Youtube kanalu Muzeja Međimurja Čakovec:

Umijeće vađenja zlata. Zlatarenje u Međimurju
https://www.youtube.com/watch?v=ahSe–HWU04

Tradicijsko umijeće izrade čipke na području Svete Marije:
https://www.youtube.com/watch?v=VfRVGsUvrzo

Please like & share:

Article written by admin