Jesen u Kraljevom vrtu, 2016.

Muzej Međimurja Čakovec, u suradnji s Osnovnom školom Štrigova – Područnom školom Železna Gora i Gospodarskom školom Čakovec te s međimurskim proizvođačima zdrave hrane i domaćih proizvoda, organizirao je minulog petka (14. listopada 2016.) u Kraljevu vrtu u Čakovcu tradicionalnu kulturno-turističku manifestaciju Jesen u Kraljevu vrtu.

Priredba ima svrhu promicati život i djelo jednog od najpoznatijih međimurskih slikara – Ladislava Kralja Međimurca, ali i popularizirati cjelokupni prostor njegove rodne kuće koji Županija i Muzej planiraju pretvoriti u zanimljiv i prepoznatljiv kutak ljubitelja slikareva likovnog stvaralaštva, ali i umjetnosti općenito.

Kulturni program i malu likovnu radionicu pripremili su učenici Područne škole Železna Gora, a zdravu hranu i domaće proizvode izložilo je nekoliko najpoznatijih međimurskih proizvođača.

Uvodni govor održala je v.d. ravnatelja Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, koja je pozdravila djecu, goste i uzvanike, istaknuvši važnost okupljanja u Kraljevu vrtu kao načina da se sačuva uspomena na jednog najpoznatijih međimurskih slikara starije generacije.

Nakon toga, voditelj projekta revitalizacije Kraljeva vrta Zlatko Bacinger ispričao je kronologiju obnove prostora rodne kuće Ladislava Kralja Međimurca te izrazio nadu da će Ministarstvo kulture imati razumijevanja za planiranu izgradnju multimedijalne dvorane i obnovu podrumskog i tavanskog prostora. «Uspijemo li to realizirati, preostat će nam samo zadaća organizacije različitih kulturnih manifestacija i pretvaranje Kraljeva vrta u prepoznatljivo i dobro posjećeno mjesto okupljanja ljubitelja umjetnosti i umjetnika», kazao je Bacinger.

Kulturni program s djecom OŠ Štrigova – Područnom školom Železna Gora pripremile su razredne učiteljice Đurđica Hradel i Sanja Žganec te pedagoginja Andreja Zadravec Baranašić. Glazbenu pratnju na gitari i harmonici činili su Stjepan Makovec i Matej Ščavničar, a učenici su posjetiteljima ponudili i kolačiće koje su ispekli sa školskom  kuharicom Emilijom Brežnjak.  Posjetile su nas i dvije grupe djece iz Dječjeg vrtića «Cvrčak» iz Čakovca.

Veliku zahvalnost dužni smo svakako i proizvođačima zdrave domaće hrane koji su izlagali u Kraljevu vrtu: OPG «Bernardin vrt» Čakovec; OPG «Čekunec» Nedelišće; OPG «Korent Josip» Pribislavec; OPG «Dolenčić» Brezje; OPG «Štefica», eko proizvođači Tržnice Čakovec; OPG «Vadlja» Donji Kraljevec; OPG Mladena Srneca, Mali Mihaljevec i pečernjarnica kestena Zvonka Knežića iz Čakovca te Gospodarska škola Čakovec.

Hvala svima na suradnji, a posjetiteljima hvala na posjetu.

Please like & share:

Article written by admin