Božićne muzejske eko/etno radionice za najmlađe

U sklopu bogatog adventskog programa Muzej Međimurja Čakovec organizirao je Božićne eko-etno radionice za vrtićku i školsku djecu. Kroz mjesec dana na radionicama je sudjelovalo 14 skupina iz dječjih vrtića Cvrčak, Vjeverice, Loptica, Orehovica, Dječja mašta, Cipelica, Stonoga i Krijesnica te drugi razredi Osnovne škole Donja Dubrava. Umjesto klasičnog vodstva po postavu, tristotinjak se djece s muzejskom djelatnošću susrelo u toplom, veselom i zaigranom prostoru Muzejskog informativnog centra i posjet muzeju doživjelo na malo drugačiji način.

Edukativna djelatnost bitan je dio muzejskog rada – na taj se način najmlađe upoznaje s muzejskim predmetima i temama na njima zanimljiv i prihvatljiv način. U 2016. godini muzejske kustosice izvodile su radionice Stari grad – vitezovi – dame – pozoj, Igrom u prapovijest, Priča jednog junaka te Božićne etno/eko radionice.

Božićne radionice koncipirane su u dva dijela. U prvom se dijelu najmlađi preko prezentacije i razgovora upoznaju s božićnim običajima u Međimurju te izradom tradicijskog nakita i čestitki. Tako se govori o tome što su advent, Božić, običaj ili post, zašto sadimo pšenicu, stavljamo slamu pod stol na Badnjak te da su se ukrasi radili od sušenog voća i krep papira. Ono o čemu se govorilo u prvom dijelu praktično se izrađuje u drugom dijelu: zamotali smo orahe u alu-foliju, izradili girlande od krep papira i napravili ružice od recikliranog kartona! Pod bor smo stavili šarene čestitke s motivom Starog grada i one na kojima smo preplitali trake kao što se prepliću niti kod izrade cekera od komušine ili košare od šibe.

Ovako osmišljenim radionicama htjeli smo djeci približiti duh Božića na način kako su ga slavili i doživljavali stanovnici Međimurja u prvoj polovici 20. stoljeća te ukazati na razlike u odnosu na ono kako danas slavimo Božić. I nekad i danas je jedna od najdragocjenijih karakteristika Božića bilo okupljanje obitelji pod jednim krovom što smo ovim muzejskim radionicama i mi uspjeli – okupili smo naše najmlađe pod muzejskim krovom u nadi da će im posjet muzeju ostati u ugodnom sjećanju i da će mu se rado vraćati.

Please like & share:

Article written by admin