Čakovečki pozoj rukama umjetnice

Jedna od čakovečkih zanimljivosti je i poznata legenda o jednoglavom zmaju, iliti pozoju koji obitava u čakovečkom podzemlju i svojom nemirnom prirodom povremeno zatrese zemlju i plaši djecu i starije. Zadnji se put snažnije „ritnuo“ davne 1880. godine, a kako je od tada prošlo podosta vremena ljudi se bojažljivo pitaju neće li se ta zastrašujuća spodoba uskoro opet probuditi.

Naravno, nadamo se da neće, no kao i svaka druga legenda i ova pobuđuje maštu ljudi. Osobito su u tome vješti turistički vodiči i umjetnici, koji će je, svaki na svoj način obogatiti, pridodajući joj nove, dotad nepoznate detalje.

Tako se s čakovečkim pozojem poigrala i naša poznata međimurska umjetnica, keramičarka Jelena Valkaj. Davši si malo truda i pustivši slobodu svojoj mašti zamislila je zmaja kao simpatično biće, životinjicu koju bi čovjek s radošću podragao. Takvog ga je i izradila u glini i poklonila kao zanimljiv suvenir Muzeju Međimurja Čakovec na nedavnoj izložbi Kamen na prapovijesni način. Poklon je s radošću i osobitom zahvalnošću primila ravnateljica muzeja Maša Hrustek Sobočan.

 

Please like & share:

Article written by admin