Dan europske kulturne baštine u Podturnu

Svake godine 23. rujna u zemljama članicama Europske unije održava se manifestacija pod nazivom Dani europske baštine. Povod za pokretanje ovakve manifestacije bio je projekt pod nazivom Otvoreni dani kulturnih spomenika koji je prvi puta bio održan u Francuskoj 1984. godine s ciljem da se širokoj publici pokažu spomenici koji im nisu dostupni tijekom godine. Zemlje članice Europske unije i zemlje u statusu pristupanja, kao što je i Republika Hrvatska, uključivanjem u Dan europske baštine potvrđuju svoju pripadnost zajedničkom europskom kulturnom, socijalnom, političkom i gospodarskom identitetu, no uz naglašavanje svoje nacionalne posebnosti unutar zajednice europskih naroda.

Povodom Međunarodnog dana europske kulturne baštine Muzej Međimurja Čakovec u suradnji s općinom Podturen i Osnovnom školom Podturen organizirao je obilježavanje ovog važnog datuma. Cilj nam je bio ukazati na bogatstvo naše lokalne kulturne baštine, naglasiti vrijednost te baštine koje često nismo niti svjesni, educirati lokalno stanovništvo i mlađe naraštaje te upozoriti na nužnost obnavljanja i održavanja kulturnih spomenika materijalne baštine, kao i očuvanja duhovne baštine.
Ove godine, za prvo predstavljanje odabran je Podturen, prvenstveno zbog unikatnog spomeničkog kompleksa Kalvarije u samom centru mjesta, jedinstvenog na području Međimurja, te župne crkve sv. Martina, nedovoljno poznatog arhitektonskog dragulja s neobičnim spojem gotičkih i baroknih stilskih karakteristika. Obuhvaćena je i nematerijalna baština već pomalo zaboravljenog tradicijskog umijeća uzgoja i prerade lana od samog početka procesa sadnje biljke do finalnog proizvoda – platna.

vrijeme održavanja: 29. rujan 2012
organizatori: Muzej Međimurja Čakovec, Općina Podturen, Osnovna škola Podturen
mjesto održavanja: Podturen

Please like & share:

Article written by admin