Dan židovske kulture i baštine

U srijedu, 3. listopada, u Dvorani Scheier u Čakovcu obilježen je Dan židovske kulture i baštine u Međimurju. Ovaj događaj realiziran je u suradnji Židovske općine Čakovec i Ministarstva kulture, Muzeja Međimurja Čakovec, Državnoga arhiva za Međimurje, Matice hrvatske Čakovec te Međimurske županije i Grada Čakovca.

U ime Židovske općine Čakovec prisutne je pozdravio njezin predsjednik dr. Andrej Pal.

U vrlo emotivnom izlaganju zagrebački rabin Luciano Moše Prelević osvrnuo se na rušenje čakovečke sinagoge 1944. godine te je istaknuo kako je ona unatoč svemu „ostala u našim srcima“.  

Jedna od šest autora vrijedne knjige Stoljeće filma u Čakovcu, Marina Oskoruš, govorila je o povijesnoj zgradi Scheier i filmskim projekcijama u Čakovcu u vremenskom rasponu od 1913. do 2013. godine. O knjizi Životopis Eve Schwarz, autora Branimira Bunjca, govorio je predsjednik čakovečkog ogranka Matice hrvatske Ivan Pranjić, a o knjizi Dvije ljubavi i jedan rat Eve Panić Nahir, izlagala je njezina autorica Aleksandra Ličanin. Ulomke iz knjige čitale su čakovečke gimnazijalke Laura Levačić i Tina Čatlaić.

Skupu se obratio i mr. sc. Vladimir Kalšan, autor izložbe Židovi u Međimurju, koju su posjetitelji mogli razgledati u Scheierovoj zgradi te Jurica Cesar, ravnatelj Državnog arhiva za Međimurje.

Svečanost su uljepšali članovi kletzmer glazbenog sastava Kontra-Kvartet.

Please like & share:

Article written by admin