Edukativno Porcijunkulovo u Muzeju

Za vrijeme trajanja ovogodišnje manifestacije ”Porcijunkolovo 2017.” (28. srpnja – 02. kolovoza 2017.) Muzej Međimurja Čakovec organizirat će edukativne šetnje za odrasle te dječje kreativne radionice za sve ljubitelje povijesti i kulture. Održavanje se predviđa od 28. do 02. kolovoza u muzejskim prostorima – u prijepodnevnim satima kreativne radionice (10.00 sati), dok će popodnevni sati (17.00 sati) biti rezervirani za edukativne šetnje atrijem Starog grada za nešto stariju publiku.

Edukativne šetnje osmišljene su tako da posjetitelji razgledaju najvažnije znamenitosti palače i vanjske fortifikacije, a istovremeno i saznaju brojne detalje vezane uz povijest Čakovca i Međimurja. Uz svaku znamenitost vezat će se kratko predavanje kustosa. Priču započinjemo sa samim razvojem utvrde čiji nastanak datiramo u 13. stoljeće, preko bogate povijesti Međimurja, pa do mnogobrojnih intriga vezanih uz feudalne vladare koji su ovdje stolovali. Kako je riječ o nekim od najznačajnijih ljudi u Kraljevstvu, uz njih su vezani brojni važni događaji, vojni pohodi, a na koncu i – ljubavni zapleti. Otkuda su došli prvi vitezovi, tko je grof Čak koji je dao ime gradu, zašto je Stjepan Lacković Čakovečki izgubio glavu, kakva je nesretna sudbina zadesila supruge Fridriha Celjskog i kako su prognani židovski mešetari postali biskupi, sve su to stvari s kojima će publika biti upoznata.  Naravno, posebnu će pažnju dobiti članovi obitelji Zrinski po kojima je dvorac danas najpoznatiji i koji su postali romantični junaci hrvatske povijesti. Od sigetskog junaka, Nikole Šubića Zrinskog, preko njegova sina Jurja pa do Nikole VII i brata mu Petra koji su pokrenuli otpor hrvatskog i ugarskog plemstva protiv bečkog dvora. Svi zainteresirani saznat će što je točno krenulo po zlu, je li Nikola u Kuršanečkom lugu ubijen iz zasjede ili od vepra te što se kasnije dogodilo sa Zrinskima i njihovom imovinom. Iako je sudbina Zrinskih tragična, njihovim nestankom ne nestaje život Starog grada, niti prestaje daljnji razvoj palače. Ljubavne intrige nizane su i dalje, pa tako preko Nikole Mlakovečkog dolazimo do Anne Marie Pignatelli Althan, navodne careve ljubavnice. Da u čakovečkom vlastelinstvu nikad nije bilo dosadno, svjedoči i priča vezana za grofa Feštetića koji je prema jednoj predaji – Rom. Naravno, bit će prostora i za brojne druge legende, od zmaja Pozoja koji se šulja podzemljem, kako Čakovca tako i čitavog Međimurja, čarobnjaka Grabancijaša Dijaka koji ga je konačno ukrotio, pa do priče o tajnim podzemnim prolazima koji su navodno služili za bijeg. Uz novovjekovno razdoblje nezaobilazne su i vještice. Kakve točno veze buzdovani palače imaju s njima također će biti tema na jednom od stajališta. Vrijeme raskošnog života plemićkih obitelji, vještica i pozoja je prošlo, međutim, Stari grad u različitim oblicima djeluje i dalje kroz 20. stoljeće. Stručno će osoblje muzeja posjetitelja upoznati s gospodarskim, političkim i represivnim tijelima koja su ovdje boravila, te konačno, završiti s pričom o muzeju koji na ovom mjestu djeluje već više od 60 godina. Kako čitav grad obilježava Porcijunkulovo, svi će posjetitelji biti upoznati s nastankom samog praznika.

Kreativne radionice za djecu planirane su za dobnu skupinu od 8 – 14 godina. Održavat će se u prijepodnevnim satima u prostorima Starog grada i bit će usko vezane uz edukativne šetnje za odrasle, prilagođene njihovom uzrastu. Tako će, uz prethodno kratko predavanje, naučeno moći izraziti na kreativan način vlastitom umjetničkom vizijom. Dječje radionice i edukativne šetnje vodit će muzejski pripravnici Zoran Turk (Povijesni odjel) i Tajana Vidović (Kulturno – povijesni odjel).

Pregled kulturnih događanja koje će se održavati od 28. srpnja do 02. kolovoza 2017. (u prijepodnevnim i popodnevnim satima) u muzejskim prostorima:

  1. KREATIVNE RADIONICE ZA DJECU OD 8 DO 14 godina – 29. srpnja – 02. kolovoz (10.00 sati) 
  2. EDUKATIVNE ŠETNJE ZA ODRASLE – 28. – 30. srpanj 2017. (17.00 sati)

Cilj edukativno – kreativnih radionica i šetnji je obrazovati djecu i odrasle, upoznati ih s čakovečkim Starim gradom sa povijesnog, umjetničkog i kreativnog aspekta te im približiti Muzej kao ustanovu.

Cijeli koncept koji je osmišljen od strane Muzeja bit će po promotivnoj cijeni od 10 kn po sudioniku za sve programe (edukativne šetnje, dječje radionice). Sav materijal za dječje radionice osigurat će Muzej Međimurja.

Please like & share:

Article written by admin