Fundus MMČ-a u „Minijaturama za radoznale“ Hrvatskoga radija

U veljači 2019. godine u Muzeju Međimurja Čakovec gostovala je Irena Plejić Premec, urednica odjela za obrazovanje i znanost Hrvatskog radija s ciljem pripreme materijala za emisiju „Minijature za radoznale“.

Kustosica Povijesnog odjela Ana Šestak govorila je o povijesnim događanjima s kraja 1918. i početka 1919. godine u Međimurju pri kraju Prvog svjetskog rata. Uz stogodišnjicu odcjepljenja od mađarske države organizirana je izložba „Domorodci! Medjimurci! Suženjstvu je našemu kraj!“. Kustosica Kulturno-povijesnog odjela Tajana Vidović predstavila je modu i kulturu na prijelazu s 19. na 20. stoljeće, a kustosica Etnografskog odjela Janja Kovač nematerijalnu kulturnu baštinu Međimurja.

Prve „Minijature za radoznale“ emitirat će se u ožujku (5. 3. Pikač, 8. 3. votivi. 15. 3. cimbal, 22. 3. Žganec i 29. 3. svetomarska čipka.). Emisija se emitira na Prvom programu Hrvatskoga radija od 11 sati i 8 minuta.

No, suradnje s Hrvatskim radijem tu ne prestaje. S gospođom Plejić Premec dogovorena je daljnja suradnja na obradi teme o sviranju cimbala u Međimurju. Snimanje će se obaviti u travnju 2019. godine.

Please like & share:

Article written by admin