Hanibal Salvaro: ARVINIAS – segment 2, izložba povodom 60 godina umjetničkog rada

Hanibal Salvaro (1935.) je hrvatski  kipar i keramičar.  Studirao je građevinu u Zagrebu. Pod utjecajem sestre Lidije, keramičarke,  krajem 1950-tih počeo se baviti keramikom. Izlagao je na gotovo 400 samostalnih i selekcioniranih izložaba u Hrvatskoj i tridesetak zemalja na svim kontinentima. Djela mu se nalaze u muzejima, privatnim zbirkama i javnim prostorima u Hrvatskoj i svijetu. Njegovi su radovi publicirani u brojnim monografijama i stručnim časopisima diljem svijeta. Utemeljitelj je Svjetskog triennala male keramike u Zagrebu, jedne od najznačajnijih likovnih izložbi u Hrvatskoj. Osmislio je i Antiratnu likovnu keramičku radionicu Alker, Međunarodnu izložbu keramike i stakla Miks, Svjetsku izložbu male i minijaturne keramike Lilliput Ceramics, Hrvatski triennale keramike te brojne druge izložbe.

Ostvario je  mnoge cikluse potvrđujući uvijek iznova svoju osebujnu kreativnost. Temeljna karakteristika vizualnih aspekata Salvarovih djela jest potreba da se stvori nešto novo.  Autor je za svoj rad više puta nagrađivan. Godine 2017. uručena mu  je Zlatna plaketa i Nagrada za životno djelo na 39. Međunarodnom natječaju umjetničke keramike u talijanskom gradu Gualdo Tadinu. Jedini je hrvatski umjetnik keramike koji je dvaput nagrađivan u Faenzi (Italija).  Član je  Međunarodne akademije za keramiku IAC u Ženevi (Švicarska) od 1981. godine.

Hanibal Salvaro je umjetnik svjetske reputacije, iako nema  nema atelijer.  Trenutačno stvara u tvornicama  Beton-Lučko, Holcim, Inker, Kamini Kodrić, Klesarstvo Stipe Lucić i Wienerberger.  Dio njegova recentnog ciklusa Arvinie od  24. travnja do 13. svibnja bio je izložen u zagrebačkoj Gliptoteci HAZU, a nakon toga u talijanskom gradu Gualdo Tadino.  Čakovečka izložba predstavlja drugi dio toga ciklusa pod nazivom ARVINIAS – segment 2 i razlikuje se od dviju spomenutih  izložbi. Izložena je keramika uobičajenih formata u kombinaciji  betona, terakote i porculana od kojih autor radi skulpture posljednje tri godine.

Nakon Čakovca, Salvarova djela bit će  izložena u jednom art skvoterskom prostoru u Zagrebu tijekom srpnja, a krajem kolovoza u Galeriji Zlati ajngel u Varaždinu. Početkom rujna bit će  na Zagreb Clay Fest-u, a sredinom listopada na Miks 18. Nakon toga umjetnik odlazi u Indiju, gdje će tri mjeseca predstavljati izložbu hrvatske i slovenske keramike, držati radionice i imati na raspolaganju atelijer. Istodobno će surađivati na pripremama za tisak monografije o svojem djelovanju u proteklih 60 godina. (ENJ)

Izložbeni salon MMČ-a   25.5.- 15.6.2018.
otvorenje 25. 5. 2018. u 19 sati

Please like & share:

Article written by admin