Izabrani najbolji mali školski kustosi 2018.

U Muzeju Međimurja Čakovec u petak, 18. svibnja, u povodu Međunarodnog dana muzeja, održana je završnica tradicionalne kulturne manifestacije Mali školski kustosi – Moj najdraži stari predmet. Ističemo riječ „završnica“, jer da bi se došlo do završnice ovog natjecanja trebalo je prethodno uložiti izuzetno mnogo truda, strpljivosti i vremena. Sve su to nekako uspjeli prevladati mentori i učenici triju međimurskih osnovnih škola: OŠ Jože Horvata Kotoriba, OŠ Sveta Marija i OŠ Hodošan. Ono što su pokazali doista je bilo vrijedno truda: petnaest malih školskih kustosa oduševili su nazočne predstavljanjem starih predmeta iz svojih domova i dvorišta pa stoga zavrjeđuju da ih se ovom prigodom još jedanput poimence spomene:

OŠ Sveta Marija: Borna Čanaki (nadstolnjak), Izabela Stanko (mašina za delati cukora), Anđelina Kečkeš (zipka), Ana Strbad (guzanjka), Katarina Kostel (škorije za losi);

OŠ Jože Horvata Kotoriba: Emili Sabol (pegla), Lana Volar (putovnica), Franjo Hodak (žečka), Melisa Embreuš (korpa), Kristina Sučić (rifljača);

OŠ Hodošan: Nika Bunc (set za uređivanje), Jana Jurgec (ratna medalja cara Franje Josipa iz 1873. godine te kovanica od pet austrijskih kruna iz 1900. godine, Tin Vegi (maslenka), Matija Kramar (stara petrolejska lampa), Rea Sabol (šivača mašina).

Malobrojna, ali pažljiva publika bodrila ih je kako bi se oslobodili treme javnog nastupa, no početak izlaganja kao da je odagnao sav strah i nesigurnost. Djeca su bila spontana i doista su se svojim nastupom uživjela u situaciju u kojoj su se našla. Bilo je uzbudljivo slušati povijesni i ljudski kontekst u koji su stavili svaki stari predmet o kojem su govorili. Čak su i muzejski kustosi na trenutke načulili uši, iznenađeni količinom podataka i informacija o predmetima kakvi su npr. rifljača, stara pegla, mašina za delati cukore, maslenka i mnogi drugi. Dakako, zasluga za to pripada i njihovim mentorima: Romini Volar, učiteljici povijesti koja je vodila male kustose iz Kotoribe i Svete Marije te prof. Dariju Gosariću koji je pripremao djecu iz OŠ Hodošan. Muzej se osobito zahvaljuje i ravnateljima spomenutih škola na odazivu za sudjelovanje u manifestaciji: Ivanu Bariću, Snježani Matoš i Damiru Bendelji. Zahvalu upućujemo i roditeljima djece te djedovima i bakama, koji su zacijelo pripomogli svojim miljenicama i miljenicima prilikom prikupljanja informacija i pripreme izlaganja.

Priredba je protekla u najboljem redu, na zadovoljstvo svih sudionika, no najteži dio bio je odabir troje najboljih. Muzejski djelatnici (ravnateljica Maša Hrustek Sobočan, kustosice Ana Šestak i Janja Kovač, muzejska pedagoginja dr. sc. Ines Virč te voditelj promidžbe i marketinga Zlatko Bacinger) prilično su se namućili pri donošenju odluke.

Dakle za najboljeg malog škoskog kustosa 2018. izabrana je Izabela Stanko iz OŠ Sveta Marija koja je obradila temu Mašina za delati cukore. Drugo mjesto osvojila je Rea Sabol iz OŠ Hodošan za temu Šivača mašina, a treće Franjo Hodak iz OŠ Jože Horvata Kotoriba na temu Žačka.

Svim ovogodišnjim malim školskim kustosima podijeljene su prigodne nagrade, diplome i knjige. Ova manifestacija još jednom se pokazala kao pun pogodak kada je u pitanju senzibilizacija djece za očuvanje kulturne baštine. Sljedeće godine bit će još bolje. Bravo djeco!

Please like & share:

Article written by admin