Izložbena turneja grupe Contra

Grupa Contra osnovana je 1998. u Zagrebu. Njeni članovi su slikar Vladimir Blažanović, Tihomir.Lončar, Vladimir Meglić, Željko Mucko, Goran Petrač, Velimir Rački i Davorin Radić, kipar Petar Ujević te idejni začetnik grupe, glazbenik i scenograf Žorž Draušnik. Stvaralačko načelo članova grupe je spajanje europske i nacionalne slikarske i kiparske tradicije sa suvremenim, individualnim izrazima, njegovanje tradicionalnih žanrova te klasičnih tehnika i materijala. Do sada su imali dvadesetak zajedničkih nastupa od kojih su neki bili i u Čakovcu. Uspjeli su suvremenoj publici vratiti uvjerenje da je umjetnost, osim društvene, i estetska činjenica (B.Rauter-Plančić).

Njihova najnovija izložba je 11. prosinca 2015. bila otvorena u Muzeju grada Koprivnice, a tijekom siječnja 2016. u Gradskom muzeju Bjelovar. Nakon veljače u Čakovcu izložbena turneja Grupe Contra završava u Muzeju grada Đurđevca gdje će izložba biti postavljena tijekom ožujka i travnja.

Povremeno grupa Contra na svoje izložbe poziva umjetnike koji nisu njeni članovi. Do sada su to bili Vasilije Jordan, Stjepan Ivanišević, Josip Biffel, Slavko Striegl, Jagor Bučan, Vatroslav Kuliš, Matko Vekić i Antun Babić. U ovom izložbenom ciklusu gostujući umjetnik je Zlatko Kauzlarić Atač poznati slikar, scenograf i pedagog na Akademiji likovnih umjetnosti Zagrebu.

Izložbu prati katalog s predgovorom mr. sc. Krunoslava Kamenova. Recentni radovi ove probrane grupe naših suvremenih umjetnika istinski su užitak za sve ljubitelje likovne umjetnosti. (ENJ)

vrijeme održavanja: 3. veljače – 18. veljače 2016.
organizator: Muzej Međimurja Čakovec
mjesto održavanja: Izložbeni salon Muzeja Međimurja Čakovec

Please like & share:

Article written by admin