Konferencija za novinare: izložba Ljudstvo moje međimursko….i Advent u Starome gradu Zrinskih

U Muzejskom informativnom centru Muzeja Međimurja Čakovec održana je konferencija za novinare na temu skorašnje izložbe Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja, te ovogodišnjeg čakovečkog Adventa, koji se u jednom važnom segmentu održava i u Starome gradu Zrinskih.

Nazočne novinare pozdravila je ravnateljica Muzeja Maša Hrustek Sobočan, a nakon nje govorili su kustosica i autorica izložbe Janja Kovač, župan Matija Posavec i gradonačelnik Čakovca Stjepan Kovač.

Istaknuvši da Međimurje ima čak petnaest zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Hrustek Sobočan je kazala:

„Kroz ovu izložbu nastojimo razviti i ojačati suradnju s nositeljima pojedinih vještina, sa školama, vrtićima i ostalim institucijama. No, bogatstvo naše baštine ima velik i iskoristiv potencijal i za kulturno-turističke svrhe. Zadaća je našeg muzeja da tu baštinu stručno, znanstveno i edukativno zabilježi i prezentira, kako bi je turističke zajednice mogle komercijalno iskoristiti i uklopiti u svoje turističke programe. Sama izložba popraćena je dječjim radionicama s originalnim nositeljima vještina, pa će djeca moći „iz prve ruke“ naučiti i izraditi predmete na lončarskom kolu, isprobati se u medičarstvu ili izradi tradicionalnog božićnog kinča od krep papira. Za one pak nešto starije predviđena su stručna predavanja petkom popodne. Što se tiče Adventa u gradu Zrinskih (i u Starome gradu Zrinskih) glavna tema povezana je upravo s nazivom izložbe, tj. s nematerijalnom baštinom Međimurja. Moram zahvaliti Županiji i Gradu Čakovcu s kojima organiziramo ovogodišnji čakovečki Advent, no u organizaciji izložbe pomogli su nam i sponzori: Bernarda d.o.o. Puščine, Čakovečki mlinovi d.d., Muraplast d.o.o., Općina Donja Dubrava i Agromeđimurje Čakovec te mnogi drugi pojedinci s kojima uspješno surađujemo na ovom i drugim projektima“, kazala je uz ostalo ravnateljica Maša Hrustek Sobočan.

O samom programu izložbe Ljudstvo moje međimursko…. govorila je kustosica Etnografskog odjela Janja Kovač, koja je podrobno objasnila svrhu izložbe i posebice njezinu kulturnu važnost, a detaljno je novinarima objasnila i obrazložila svaku od petnaest zaštićenih kulturnih dobara s našeg područja koje su upisane na Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske.

Župan Matija Posavec je istaknuo da ima povjerenje u muzej i njegove djelatnike te da je uvjeren kako će ovogodišnji advent opravdati povjerenje naših građana koji će se zacijelo u velikom broju okupiti u atriju palače Zrinskih. Kazao je također da će se sve međimurske institucije maksimalno angažirati kako bi Advent u gradu Zrinskih zasjao u punome sjaju.

Gradonačelnik Stjepan Kovač stavio je naglasak na turističku promociju Međimurja koja iz godine u godinu, kako je rekao, daje sve bolje rezultate, što se može vidjeti i po broju noćenja. „Kad je riječ o kulturi, Grad će svakako imati puno razumijevanja za tri čakovečke krovne kulturne institucije: Muzej Međimurja Čakovec, Centar za kulturu i Knjižnicu i čitaonicu „Nikola Zrinski“. Oko Adventa u gradu Zrinskih se moramo svi okupiti jer je to svojevrsni sukus naših turističkih i promidžbenih aktivnosti tijekom godine“, kazao je gradonačelnik.

Please like & share:

Article written by admin