Kustosica MMČ-a Janja Kovač održala predavanje u Đurđevcu

U okviru programa međusobne suradnje i promicanja muzejske djelatnosti u ovom dijelu Hrvatske, Muzej grada Đurđevca pozvao je kustosicu Etnografskog odjela Muzeja Međimurja Čakovec, Janju Kovač, da u đurđevačkom muzeju održi stručno predavanje na neku od tema koje vežu ovaj dio Međimurja i Podravine. Janja Kovač odabrala je pomalo intrigantno područje – mitologiju pomurskog, podravskog i podunavskog kraja, naslovivši svoje predavanje kao Mitologija europske Amazone.

Europska Amazona je u stručnim krugovima uvriježen naziv za područje Mure, Drave i Dunava, zaštićenog rezervata europske biosfere.

Kustosica Muzeja Međimurja Čakovec odlučila se za ovu temu smatrajući važnim sačuvati staroslavensku mitologiju od zaborava, ali i dokazati da ta mitologija, suprotno uvjerenju šire javnosti, danas i te kako živi u svijesti ljudi. U svemu tome najzanimljiviji su suvremeni toponimi za koje tek rijetki znaju da dolaze upravo iz prastare mitologije naših predaka.

Janja Kovač je podrobnije govorila upravo o podrijetlu tih toponima, spomenuvši primjer Donje Dubrave, čije ime dolazi od naziva dub, u značenju hrasta ili šume, simbola staroslavenskog boga Peruna. Od mitskih bića, tom nezaobilaznom dijelu mitoloških priča, Janja je istaknula primjer pozoja ili zmaja koji, navodno, obitava u naselju Donji Vidovec, u tzv. Čičenskoj jami.

Predavanju je prisustvovalo tridesetak zainteresiranih građana, među kojima su bile ravnateljice Muzeja grada Đurđevca i Muzeja Međimurja Čakovec, Edita Janković Hapavel i Maša Hrustek Sobočan sa suradnicima.  Ovaj oblik muzejske suradnje bit će nastavljen i tako prerasti u tradiciju, nadaju se naši muzealci.  (ZB)

Please like & share:

Article written by admin