Kustosica Muzeja Janja Kovač knjigom obilježila obljetnicu školstva u Donjoj Dubravi

Iz tiska je ovih dana izašla vrijedna publikacija – 230 godina školstva u Donjoj Dubravi – koju potpisuje naša najmlađa muzejska kustosica, Donjodubravčanka Janja Kovač. Ona se u prigodi te obljetnice dohvatila izazovne zadaće istraživanja povijesti svog mjesta u njegovu, za mnoge najzanimljivijem segmentu – obrazovanju. A da je imala o čemu pisati govori podatak da školstvo u Donjoj Dubravi ima dugu povijest, jer se škola prvi put pismeno spominje davne 1786. godine. Doista, tradicija vrijedna svakog poštovanja.

Svoj opis zadane teme Janja počinje upravo s tom godinom te nas zbližava s prvim učiteljem tadašnje pučke ili trivijalne škole, Antonom Lustigom. Potom slijede imena drugih učitelja, lokacija i zgrada u kojima se održavala nastava. Zanimljiva je i najstarija fotografija učenika i učitelja, koja datira iz 1888. ili 1889. godine. U ostalom dijelu knjige autorica opisuje začetke modernog školstva, od početka druge polovice 20. stoljeća do naših dana.

Zanimljivo i zacijelo vrlo nostalgično i emotivno štivo za nekadašnje učenike i učitelje škole koja je upravo navršila prvih 230 godina postojanja. Čestitamo. (zb)

 

Please like & share:

Article written by admin