Mali školski kustosi 2012.

Povodom Međunarodnog dana muzeja Muzej Međimurja Čakovec organizirao je već tradicionalnu akciju pod nazivom Mali školski kustosi u suradnji s međimurskim osnovnim školama. Učenici su uz mentorstvo profesora odabrali određeni predmet, mjesto ili običaj iz bogate kulturne baštine Međimurja, te napravili malo istraživanje i prezentaciju, na način kako bi to napravili muzejski kustosi.
U ovogodišnji program bile su uključene: Osnovna škola Podturen, Sveti Juraj na Bregu i III. Osnovna škola Čakovec, a središnju manifestaciju organizirala je Osnovna škola Domašinec. Na temu Običaj sestrinstva u Domašincu, učenici su škole rekonstruirali događaj koji se obično održavao na Bijelu nedjelju kada bi neudane djevojke organizirale sestrenje i povodom toga povorku i zabavu. Obično su bile odjevene u bijelu nošnju i nosile okičenu pogaču. U prezentaciji ovog zanimljivog ali zamrlog običaja sudjelovalo je oko 40 učenica škole, te članovi KUD-a Domašinec, Udruge žena “Potočnica” i Puhačkog orkestra Općine Domašinec.

vrijeme održavanja: svibanj 2012
organizatori: Muzej Međimurja Čakovec, Osnovna škola Podturen, Osnovna škola Domašinec, Osnovna škola Sveti Juraj na Bregu, III. Osnovna škola Čakovec

Please like & share:

Article written by admin