Mali školski kustosi 2013.

U okviru obilježavanja Međunarodnog dana muzeja, Muzej Međimurja Čakovec je organizirao nekoliko kulturnih događaja pod nazivom Mali školski kustosi. Riječ je o javnom predstavljanju međimurskog nasljeđa koje su u nekoliko uzastopnih nastupa prezentirali učenici osnovnih škola iz Štrigove, Murskog Središća, Ivanovca, Svetog Jurja na Bregu i Strahoninca.

Pet vrlo zanimljivih izlaganja sredinom travnja pripremili su u OŠ Sveti Juraj na Bregu mali kustosi Juraj Barlek i Lovro Toma. Tema je bila Poučna staza leptira plavca. Riječ je o jedinstvenoj vrsti leptira koja obitava u Parku prirode «Bedekovićeve grabe», smještene na području općine Sveti Juraj na Bregu, u neposrednoj blizini osnovne škole. Mali kustosi iznijeli su zanimljive detalje o tom leptiru i svemu onome što su o tome saznali u literaturi, tijekom istraživanja na terenu i razgovora s domaćim ljudima. Izradili su i malu brošuru, a svoja zapažanja s terena iznio je i g. Mario Horvat, koji se brine o redovitoj i pravodobnoj košnji livada u Bedekovićevim grabama kako bi se sačuvala kvaliteta staništa potrebna za život leptira. Mentorica malih kustosa bila je učiteljica razredne nastave Gordana Kolarić.

27. svibnja predstavila se OŠ Mursko Središće sa temom Središćanska maska – patuljci. Temu su u školskoj učionici prezentirale male kustosice Patricija Končić, Paola Derk, Lara Ratajec, Marija Lisjak, Lucija Bedić i Viktoria-Mia Jepure. Učenice je pripremila prof. Ines Tomašković.

Sutradan, 28. svibnja mali kustosi OŠ Ivanovec proveli su svoje nastavnike, sumještane i školske prijatelje kroz selo te pokazali i objasnili objekte koji su nekada služili kao školske zgrade. O povijesti školstva u Ivanovcu govorile su male kustosice Ivona Levak i Antonija Sabol, a pripremio ih je prof. Denis Kos.

U OŠ Strahoninec 29. svibnja, na Dan škole, mali kustosi: Marin Bogdanić, Karlo i Sara Posavec te Nera Trstenjak – koje je za nastup pripremio prof. Janko Kalšan – upoznali su zainteresirane goste i uzvanike sa životom i djelom proslavljenog hrvatskoga bana i pjesnika Nikole Zrinskog Čakovečkog.

Središnja priredba bila je održana u Školskoj sportskoj dvorani u Štrigovi, 24. svibnja, a tema je bila Štrigovsko gustuvaje. Scenski prikaz pripremili su članovi KUD-a Sveti Jeronim, a kroz običaj gustuvaja posjetitelje su vodile male kustosice Barbara Novak i Sara Risek. Učenice su za nastup pripremile prof. Anita Škvorc Branda i dipl. učiteljica Renata Golenko.

vrijeme održavanja: travanj-svibanj 2013
organizatori: Muzej Međimurja Čakovec, Osnovna škola Štrigova, Osnovna škola Mursko Središće, Osnovna škola Ivanovec, Osnovna škola Strahoninec, Osnovna škola Sveti Juraj na Bregu

Please like & share:

Article written by admin