Međimurski cimbalisti

Prvi od dva ovogodišnja filma u projektu „Nematerijalna baština Međimurja“ je film o sviranju cimbala koji nastaje ovih dana. Riječ je o dokumentiranju umijeća sviranja i izrade cimbala u Podravini, Međimurju i Hrvatskom zagorju.

Četiri cimbalaša, Nikola Baričević, Neven Kolarić, Balog Dražen i Vilim Čituš, i danas nastavljaju ovu vještinu u Međimurju. Iznimno nas veseli da se ovom društvu pridružuju i mlade snage poput iznimno talentirane Mie Perenc iz Donje Dubrave.

O povijesnom putu cimbala za potrebe snimanja filma govorila je Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec, a o prožimanju različitih utjecaja u međimurskoj glazbi i ulozi cimbala Branimir Magdalenić, voditelj zbora Josip Vrhovski iz Nedelišća.

Kako bismo što pitoresknije predstavili međimurski melos i sve njegove nijanse za potrebe snimanja smo se uputili na neke od najljepših lokacija Međimurja: na brege i kuriju Terbotz, u središte građanske kulture Međimurja Gradsku kavanu Čakovec i novootvoreni čakovečki hotel Castellum te u ravnicu u prostore KUD-a Seljačka sloga Donja Dubrava. Svim domaćinima od srca zahvaljujemo na ustupljenom prostoru i srdačnom gostoprimstvu.

Cilj ovog projekta je dokumentirati trenutno stanje pojedinog nematerijalnog kulturnog dobra na području Međimurja u formi kraćih etnografskih filmova. Premijera filma o cimbalima predviđena je za lipanj 2018. godine.

Snimanje se odvija u suradnji s tvrtkom Strix na čelu s direktorom Danijelom Jankovićem i snimateljem Zoranom Frasom, a uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Grada Čakovca i Muzeja Međimurja Čakovec.

foto: Danijel Janković
Please like & share:

Article written by admin