Memorijalna zbirka Ladislava Kralja Međimurca

Ladislav Kralj (Čakovec, 1891. – 1976.) prvi je školovani međimurski slikar i grafičar koji je autentičnim slikarskim izričajem utemeljenim na svjetlu i strukturi ušao u povijest hrvatskog slikarstva 20. stoljeća. Stekavši solidnu metjersku osnovu na likovnim akademijama u Budimpešti i Beču, kasnije će razviti svoje predispozicije „za majstora lirske evokacije“ (V. Zlamalik, katalog Kraljeve posthumne izložbe u Galeriji Ulrich, Zagreb, 1982.), koji će trajnu inspiraciju pronaći u zavičajnom krajoliku, što će mu osigurati titulu „pjesnika palete ‘zemlje med dvema vodami’“ (Z. Bartolić, katalog izložbe Međimurska zemlja, Čakovec, 1966.).Ovaj slikar ostavio je trag i svojim pedagoškim radom nadahnjujući mlade talente sjeverozapadne Hrvatske da se opredijele za umjetnički poziv (Janda, Stančić, Kuntner, Ladika, Vojković, itd.).

Memorijalna zbirka Ladislava Kralja smještena je u autentičnom ambijentu slikarove rodne kuće s pripadajućim pokućstvom, osobnim predmetima i slikama. U njoj se neposredno može sagledati slikarov razvojni put od vremena školovanja (1922. – 1924.) do kapitalnih djela njegovog zrelog umjetničkog rukopisa ovjekovječenog u pejzažima rodnog Međimurja.

Opus Ladislava Kralja Međimurca, uz Zbirku Luje Bezeredija i Zbirku Hrvatske suvremene umjetnosti, najvrjedniji je dio likovnog fundusa Muzeja Međimurja Čakovec.

voditelj zbirke: Erika Nađ Jerković, muzejska savjetnica
porijeklo: otkup, poklon
vrsta predmeta: likovna djela, pokućstvo, knjige, osobni predmeti, dokumenti