Muzealizacija nematerijalne kulturne baštine

Kustosica Muzeja Međimurja Čakovec Janja Kovač sudjelovala je na godišnjem skupu Hrvatskog etnološkog društva pod nazivom „Muzealizacija nematerijalne kulturne baštine“. Skup je održan 24. svibnja 2019. u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu.

U pozvanom izlaganju naslovljenom „Riznica Međimurja, muzej nematerijalne baštine – sazviježđe kulture“ predstavila je projekt muzeja u nastajanju.

U sklopu projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u muzej nematerijalne baštine“ kustosice Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, Ana Šestak i Janja Kovač rade na osmišljavanju dvaju stalnih postava u obnovljenim prostorima. Izlaganje je proizašlo upravo iz tog aspekta – promišljanja novog postava koji predstavlja poveznicu između statičnih muzejskih predmeta i žive zajednice koju čine nositelji vještina nematerijalnih dobara, stručnjaci različitih polja, ali i svi posjetitelji novog muzeja. U fokusu izlaganja bilo je propitivanje položaja kustosa u oblikovanju stalnih postava i uspostavljanje veze sa zajednicom. 

Nakon svih održanih izlaganja održana je rasprava koja je pokazala živi interes za muzejsku struku i aktualna propitivanja u njoj.

Please like & share:

Article written by admin