Muzeologajnica u studenom – Svjetski dan izumitelja

Kako se Svjetski dan izumitelja obilježava 9. studenoga, na dan rođenja američke glumice i izumiteljice Hedy Lamarr, mjesec studeni je u MMČ-u u sklopu projekta Muzeologajnice i u suradnji s Gimnazijom Josipa Slavenskoga Čakovec posvećen izumiteljima i izumima, ali s osobitim obzirom na hrvatske izumitelje i izume.

Edukativno-kreativnim predavanjima i radionicama, pod vodstvom prof. fizike Melite Sambolek i njezinih učenika 3. f razreda, učenicima 2. b (razrednica Vesna Panić) i 4. a (razrednica Štefanija Mustač) III: OŠ Čakovec predstavljeni su značajni hrvatski izumitelji (Faust Vrančić, Eduard Slavoljub Penkala, Nikola Tesla, Mate Rimac, David Schwarz, Ivan Blaž Lupis, Zlata Bartl, Josip Belušić, Ante Maglica i brojni drugi), upoznali su različite predmete i strojeve izumljene u prošlosti, a koje koristimo i danas (telefon, usisavač, kosilica, vlak, brzinomjer, fotoaparat, automobil i dr.) te saznali koje su predmete, metode ili uređaje izumili hrvatski izumitelji. U kreativnom su dijelu učenici radili otisak prsta, katapult, padobran i struju u obliku iskre s pomoću elektrostatskoga stroja koji je privukao posebnu pozornost. Na kraju je održano i malo natjecanje u gađanju katapultom, otkrivanju otisaka prsta te bacanju padobrana (padobrane su učenici bacali s drugoga kata palače u atrij).

Kako svako predavanje i edukativno-kreativna radionica donosi „novi izum“, djeca od 1. do 4. razreda imaju mogućnost još ovoga petka, 30. studenog u 15:30 h, postati mali izumitelji, barem na jedan dan.

Please like & share:

Article written by admin