Nadopunjen stalni postav Muzeja tematskom sobom: Čakovec na razmeđi 19. i 20. stoljeća : Fin de siècle u Čakovcu

Od studenog ove godine stalni postav Muzeja Međimurja Čakovec nadopunjen je novom uređenom tematskom sobom. Iako je postav još uvijek u smanjenom obimu radi konstantnih radova na statičkoj sanaciji palače Starog grada, trudimo se unutar njega ipak svakih godinu ili dvije unijeti osvježenja. Trenutačni privremeni postav drugog kata tako je upotpunjen dodatnom prostorijom uređenom u građanskom duhu kraja 19. i početka 20. stoljeća. Radi se o periodu popularno zvanom Fin de siècle iliti kraj stoljeća. Novi postav nastao je na osnovi istoimene izložbe koju je Muzej Međimurja u prvoj polovici godine postavio u svom Izložbenom salonu uz veliko javno otvorenje na Noć muzeja 2015. te odmah nakon zatvaranja u matičnom muzeju, postavio je i u Pomurskom muzeju Murska Sobota. Autorica izložbe i sada postava je viša kustosica Kulturno-povijesnog odjela Maša Hrustek Sobočan.

Nova tematska soba uređena je ambijentalno i simbolično prezentira jedno cjelovečernje druženje iliti domjenak više građanske klase kroz osnovne funkcionalne prostorije: kuhinju, blagovaonu sa svečanim stolom te muškim i ženskim salonom. U postavu su prezentirani predmeti iz druge polovice 19. i početka 20. stoljeća pa tako građani i svi zainteresirani imaju priliku vidjeti jedinstvenu zbirku vrhunskog bakrenog posuđa izrađenog od strane čakovečkog kotlara Alojzija Prusca i varaždinskog kotlara Josipa Polanca mlađeg, razne maštovite kalupe za biskvite, hladetine i deserte u oblicima školjki, raka, riba i spirala, razna kuhinjska pomagala i unikatnu restauriranu peć na kruto gorivo obloženu majolikom. Na svečano postavljenom stolu za 10 osoba nalazi se najkvalitetnija engleska kamenina i europska keramika te srebrni pribor za jelo korišten u svečanijim prilikama. Posebno se ističe i restaurirani stilski namještaj – salonska garnitura, uz koju se nakon večere okupilo društvo na razgovor, piće i cigaretu. Pojedini osobni predmeti te detalji muške i ženske mode decentno nadopunjuju karakter razdoblja.

Za potrebe postava obavljeni su dugotrajni i skupi radovi restauratorske obnove originalnog štednjaka, bakrenog posuđa i stilskog namještaja iz druge polovice 19. stoljeća, koji su ostvareni djelomično unutar vlastite muzejske restauratorsko-preparatorske radionice, dok je tapetarski dio tekstilne restauracije namještaja učinjen u ovlaštenoj radionici ing. Ivana Tomaškovića izvan Muzeja. U kreiranju i postavljanju pregradnih panela unutar ambijenta izložbe te oslikavanju istih slikarskim uzorcima tipičnim za taj period sudjelovali su majstori i učenici Graditeljske škole iz Čakovca na čelu s profesorom Milanom Čatlaićem. Kako bi išli ukorak sa suvremenim trendovima informatizacije društva te istovremeno ponudili mlađoj i ostaloj zainteresiranoj publici digitalnu varijantu informacija, u postavu je instaliran info kiosk s pretraživim multimedijalnim sadržajem kojeg je posebno za tu svrhu programirao i kreirao računalni dizajner Tibor Kozjak. Svi izvedeni radovi kao i troškovi slikovno-tekstualnih popratnih ploča sufinancirani su od strane Europske unije u visini od 85%, putem projekta pHisCulture kojeg je Muzej provodio u sklopu operativnog programa Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013. Tvrtka Nenographics iz Čakovca sponzorski je izradila tekstualne forex panele s popisima izložaka.

Ovim putem pozivamo sve zainteresirane građane da nam se pridruže u razgledavanju i dožive duh starog građanskog Čakovca. (MHS)

Please like & share:

Article written by admin