Najava Noći muzeja 2017.

Prema odluci Hrvatskog muzejskog društva, tema popularne kulturne manifestacije Noć muzeja 2017. bit će Glazba i glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo.

U svom obrazloženju, Društvo muzejima predlaže predstavljanje skladatelja, dirigenata, pedagoga, izvođača i sakupljača glazbene baštine, glazbenih kritičara, instrumenata, uređaja za reprodukciju zvuka, glazbenih zapisa te drugih predmeta vezanih za temu glazbe.

U toj preporuci, djelatnicima Muzeja Međimurja Čakovec nije bilo teško prepoznati najpoznatijeg međimurskog etnomuzikologa, melografa i akademika te najznačajnijeg hrvatskog zapisivača narodnih plesova, obreda i običaja – dr. Vinka Žganca (Vratišinec 1890. – Zagreb 1976.).

Stoga će Noć muzeja 2017. u Muzeju Međimurja Čakovec biti u znaku dr. Vinka Žganca. U predstavljanju života i djela našeg glazbenog velikana Muzej će dati prednost njegovom rodnom Vratišincu, pa će otvorenje manifestacije i prateći kulturni program biti prigoda da se istoimena međimurska općina predstavi programima i aktivnostima s kojima njeguje uspomenu i čuva glazbenu baštinu zaslužnog sumještanina. Na samom otvorenju manifestacije, u kulturnom programu sudjelovat će KUD «dr. Vinko Žganec Vratišinec», Društvo žena Gornji Kraljevec, Mješoviti pjevački zbor dr. Vinka Žganca Vratišinec i učenici OŠ dr. Vinka Žganca Vratišinec.

U Noći muzeja u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja biti će otvorena izložba “Ključ Međimurja” povodom 100. obljetnice tiskanja knjige Vinka Žganca: “Hrvatske pučke popijevke Međimurja”. Autor izložbe je Stjepan Sučić i Matica Hrvatska Čakovec. U kreiranju izložbe sudjelovali su i Gimnazija Josipa Slavenskog u Čakovcu i Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu. Organizatori izložbe su Ivan Pranjić i Muzej Međimurja Čakovec. 

U Muzejskom informativnom centru bit će održano stručno predavanje znanstvene suradnice Instituta za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu dr. sc. Irena Miholić. Institucijama, udrugama i zaslužnim građanima bit će uručena sakupljena i sačuvana građa Instituta o dr. Vinku Žgancu, objavljena u trilogiji pod nazivom Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja. Kulturni program održat će kantautorica i studentica etnologije i kroatistike Lea Šprajc.

U prigodi ovogodišnje Noći muzeja, Muzej Međimurja Čakovec otvorit će u svom stalnom postavu i Tematsku sobu posvećenu najpoznatijem međimurskom skladatelju s međunarodnim ugledom – Josipu Štolceru Slavenskom. Slavenski i Žganec živjeli su i djelovali u isto vrijeme, bili su osobni prijatelji, i svoje radove temeljili su na međimurskim popevkama. Prvi je na osnovu njih stvarao nova glazbena djela, a drugi ih popisivao i sačuvao od zaborava. Oba dvojica pripadala su Čakovečkom kulturnom krugu.

Uz sve to, mlađi posjetitelji moći će u atriju palače Zrinskih u kasnijim satima uživati u taktovima suvremene glazbe.

Noć muzeja bit će i ove godine održana u gotovo svim hrvatskim muzejima, pa i u Muzeju Međimurja Čakovec, u petak, 27. siječnja s početkom u 18 sati. Detalji programa bit će objavljeni u javnim glasilima i na muzejskim internetskim stranicama. 

no images were found

Please like & share:

Article written by admin