Nastavak arheoloških iskopavanja na Bistričkom polju kod Donjeg Vidovca

Nakon otkrivanja arheološkoga nalazišta iz razdoblja ranoga i razvijenoga srednjeg vijeka na sjevernom području Donjeg Vidovca, 2016. godine, Muzej Međimurja Čakovec nastavio je s iskopavanjima na južnom dijelu tog područja, toponimskog naziva Bistričko polje.

Najnovija iskopavanja, koja vodi arheologinja Muzeja Međimurja Čakovec Branka Marciuš, rezultirala su pronalaženjem zemljanih jama s ulomcima ranosrednjovjekovnog keramičkog posuđa. Zanimljivo je spomenuti kako je riječ o ranosrednjovjekovnoj lokaciji naseobinskog karaktera, što je jedinstven primjer na području Međimurja.

Planira se i obavljanje nedestruktivnih geofizičkih istraživanja s ciljem otkrivanja podzemnih struktura na većoj površini nalazišta. Do sada su geomagnetskom i metodom geoelektričnoga kartiranja pregledana područja veličine 3000 četvornih metara te su potvrdila postojanje signala otpora u tlu, što se može interpretirati  kao ostatak srednjovjekovnih struktura. Pretpostavljeno postojanje naselja potječe približno iz 11. i 12. stoljeća.  

Nakon prošlogodišnjih probnih iskopavanja na istočnom su dijelu Bistričkoga polja otkriveni ostaci jamskog objekta s ulomcima keramičkog posuđa, životinjskih kostiju i kućnog lijepa.

Arheološka iskopavanja nastavit će se tijekom iduće godine.   

Please like & share:

Article written by admin