Noć muzeja 2015. u Muzeju Međimurja Čakovec

U petak 30. siječnja 2015. godine obilježena je u Muzeju Međimurja Čakovec jubilarna 10. Noć muzeja. Prema reakcijama posjetitelja i naknadnim komentarima možemo konstatirati da je ovo bila jedna od najatraktivnijh Noći muzeja u našem Muzeju. Čitav program osmišljen je na način da je više događaja unutar programa bilo integrirano i povezano u zajedničkom stilskom razdoblju Fin de siècla ili kraja 19. stoljeća na području Čakovca.

Noć je započela otvorenjem izložbe Večernji soirée – Fin de siècle u Čakovcu u 18 sati u Izložbenom salonu Muzeja. Na otvorenju je ravnatelj Muzeja mr. Vladimir Kalšan istaknuo kako je ova izložba i samo otvorenje dokaz sposobnosti i potencijala muzejskih stručnjaka da naprave izložbe, događaje, znanstvena istraživanja i publikacije na visokom nivou, samo kad bi nas javnost i institucije lokalne uprave u našim nastojanjima podržavale i slijedile. Publici se sa par riječi o projektu pHisCulture koji se provodi unutar Operativnog programa SI-HR 2007.-2013., a u sklopu kojeg su ova događanja i nastala, te sa zahvalama zaslužnim partnerima i suradnicima obratila i autorica projekta, izložbe i programa ovogodišnje Noći muzeja kustosica Maša Hrustek Sobočan. Specijalan gost na ovogodišnjoj Noći muzeja bio je i župan Mestne občine Murska Sobota mr. Aleksander Jevšek koji se u svom govoru osvrnuo na sličnosti i zajedničke potencijale pomurske i međimurske županije. Gospodin Jevšek došao je u pratnji Vide Lukač, gospe od protokola svog ureda, a pozvani su u svrhu promoviranja zajedničke suradnje i partnerstva koje Muzej Međimurja Čakovec održava s Pomurskim muzejem u Murskoj Soboti. Posljednji se publici obratio Međimurski župan Matija Posavec te je izložba službeno i otvorena. Muzički program izveli su prema skladateljima s kraja 19. i početka 20. stoljeća profesori Umjetničke škole Miroslav Magdalenić iz Čakovca, Dubravka Balent na violini i Danijel Mario Novak kao pratnja na klaviru, a izvodili su djela hrvatske skladateljice Dore Pejačević i Franza Krieslera. Izložbom su šetale žive slike – profesori Gospodarske škole Čakovec u povijesnim kostimima sašivenim posebno za ovu priliku, a svatko od njih prezentirao je stvarnu osobu iz povijesti kraja 19. stoljeća u Čakovcu. Tako smo imali gospodina Alojzija Prusca, tadašnjeg (grado)načelnika Čakovca sa ženom Matildom, vlasnika popularne gostionice K Pečorniku Otta Pečornika sa ženom Paulom te jednu kućedomaćicu i batlera.

Nakon obaveznog službnog uvodnog dijela uslijedila je degustacija jela prema receptima s kraja 19. i početka 20. stoljeća koje su pripremili profesori i učenici Srednje škole Prelog pod vodstvom savjetnika-stručnog učitelja Josipa Bajsića. Poseban stol izdvojen na galeriji izložbenog salona bio je namijenjen specijalnim uzvanicima – predstavnicima državne uprave i ravnateljima Muzeja i škola partnera. Stol je služio kao ogledna prezentacija profesionalne usluge, bontona i dress coda namijenjenih posebno za svečane večere kao i specijalno kreiranog i pripremljenog zahtjevnog menija s nekoliko sljedova jela.

U 20 sati na hodnuku prvog kata Muzeja održan je cjelovečernji finale – modna revija profesora i učenika Gospodarske škole Čakovec. Prezentorica na reviji bila je Ana-Marija Bogdanović, profesor mentor Gospodarske škole Čakovec, također i koordinatorica za čitav program Gopodarske škole Čakovec na Noći muzeja. Na reviji su još jednom prošetale žive slike u povijesnim kostimima prema modi kraja 19. i početka 20. stoljeća, a uslijedili su modeli inspirirani modom historicizma i secesije ali nosivi i danas. Modele su nosile mlade profesorice škole te odradile vrhunski posao i zagrijale publiku. Kulminacija je nastala kod izlaska učenica škole u povijesnim modelima koje su jednim trzajem oslobodile dugih tkanina i pretvorile u minijaturne kostimiće te tako u potpunosti zapalile publiku. Uslijedio je valcer kojim i završava ovaj dio programa.

Nakon održane revije ravnatelj Muzeja podijelio je zahvalnice profesorima zahvalnim za ostvareni program. Iz Gospodarske škole Čakovec: ravnatelju Renatu Vinku, stručnim učiteljima Ana-Mariji Bogdanović, Jadranki Prošev, Zlatku Serecu, Katici Korunek, Andreji Modrinjak, Karmen Koroš, Nikolini Makovec, Nevenki Perin i Rusi Trajkovoj. Iz Srednje škole Prelog: ravnatelju Tomislavu Greguru i savjetniku stručnom učitelju Josipu Bajsiću.

Ostatak večeri proveli smo u ležernijem tonu, uz već uobičajeno kuhano vino i kuhani čaj uz razgledavanje stalnih postava Muzeja. Ova Noć muzeja bila je zaista jedno predivno i nezaboravno iskustvo uspjehu koje su doprinIjeli i sami građani od kojih su poneki odgovorili na naš izazov i pojavili se odjeveni u stilu mode kraja 19. stoljeća. Broj posjetitelja na ovogodišnjoj Noći muzeja Iznosi 3000 i premašio je prošlogodišnji broj. (MHS)

datum održavanja: 30. siječanj 2015.
organizator: Muzej Međimurja Čakovec, Gospodarska škola Čakovec, Srednja škola Prelog
mjesto održavanja: Muzej Međimurja Čakovec, Arcus Caffe Bar

Promotivni filmić Noći muzeja 2015., Muzeja Međimurja Čakovec možete pogledati ovdje.

Please like & share:

Article written by admin