Noć muzeja u Muzeju Međimurja Čakovec

U Muzeju Međimurja Čakovec održana je jedanaesta po redu Noć muzeja. Tema je bila – sport. Za ovu tradicionalnu i u nacionalnim okvirima vrlo posjećenu muzejsku manifestaciju ove su godine u našem muzeju iskorišteni svi raspoloživi prostori:  od stalnih postava na prvom i drugom katu palače Zrinskih, Muzejskog informativnog centra, Izložbenog salona i atrija do Svečane dvorane (vjenčaone). Otvorenje je upriličeno u 18 sati u prepunom Muzejskom informativnom centru prigodnom izložbom Sport u Međimurju. Pozdravni govor održali su župan Matija Posavec, ravnateljica muzeja Maša Hrustek Sobočan i predsjednik Teniskog kluba Franjo Punčec i predsjednik Zajednice sportskih udruga grada Čakovca Bojan Ružić.

Nakon tog uvodnog dijela kustosica Povijesnog odjela MMČ-a, Ana Šestak, okupljenim je posjetiteljima predstavila zbirku Sport u Međimurju, a tajnik Zajednice sportskih udruga grada Čakovca Tomica Jakopec upoznao je publiku s poviješću sporta u Međimurju. U nastavku je održan zanimljiv razgovor s istaknutijim poznavateljima međimurskog sporta. O tenisu su govorili predsjednik Teniskog saveza Međimurske županije Zvonimir Vertuš, te Ivan Petriš, o gimnastici Josip Črep, o odbojci Branko Grabar, a o rukometu dugogodišnji predsjednik Hrvatskog rukometnog saveza Željko Kavran. Doista je bilo uzbudljivo slušati te legende međimurskog sporta i čuti mnoge anegdote iz života sportaša.

Priredba se zatim preselila u prostor Izložbenog salona gdje je muzejska kustosica Janja Kovač vodila stručno vodstvo kroz izložbu Ljudstvo moje međimursko, imaš blaga i bogatstva – nematerijalna baština Međimurja. Odmah nakon toga publika je pozvana u vjenčaonu u kojoj je održano „glazbeno predavanje“ poznate hrvatske pjesnikinje i kantaurorice te jedne od vodećih ličnosti hrvatske etno glazbe Lidije Bajuk. Tema je, dakako, bila etnologija s posebnim naglaskom na pjevana međimurska kola iz Kotoribe i Okruglog Vrha. Uz Lidiju je i ovaj put bila mlada studentica etnologije te vrlo perspektivna međimurska glazbenica i kantautorica Lea Šprajc.

Posjećenost Noći muzeja u Čakovcu bila je očekivana i uobičajena. Stalne muzejske postave i spomenute popratne sadržaje razgledalo je oko 1700 posjetitelja. Foto: Mija Mance.

Please like & share:

Article written by admin