Održana Noć muzeja u MMČ-u

Minulog petka održana je tradicionalna nacionalna kulturna manifestacija Noć muzeja. Kako je tema ovogodišnje priredbe bila “Glazba, glazbeni velikani i njihov utjecaj na društvo” djelatnicima Muzeja Međimurja Čakovec nije bilo teško odlučiti se za predstavljanje dvojice najpoznatijih međimurskih glazbenih velikana: najpoznatijeg hrvatskog etnomuzikologa i zapisivača narodnih pjesama DR. VINKA ŽGANCA i skladatelja svjetskog glasa, Čakovčanca JOSIPA ŠTOLCERA SLAVENSKOG.

U predstavljanju lika i djela dr. Vinka Žganca kulturno-scenski program pripremili su njegovi sumještani – OPĆINA VRATIŠINEC. Vratišinec godinama njeguje sjećanje na dr. Žganca, pa nismo pogriješili u odabiru da upravo oni pripreme program svečanog otvorenja manifestacije. Predstavili su se, iznenađujuće uspješno, s pjesmom, plesom i običajima: KUD DR. VINKO ŽGANEC VRATIŠINEC, MJEŠOVITI PJEVAČKI ZBOR DR. VINKA ŽGANCA IZ VRATIŠINCA, UČENICI OŠ DR. VINKO ŽGANEC IZ VRATIŠINCA I KUU DRUŠTVO ŽENA GORNJI KRALJEVEC. Vrijedne žene iz ove potonje udruge počastile su sve posjetitelje tradicionalnim kolačima svoga kraja.

U suradnji s Maticom Hrvatskom Čakovec u Izložbenom salonu Muzeja otvorena je IZLOŽBA “KLJUČ MEĐIMURJA” povodom 100. obljetnice tiskanja knjige Vinka Žganca: “Hrvatske pučke popijevke Međimurja”. Autor izložbe STJEPAN SUČIĆ nadahnuto je govorio o značaju dr. Žganca za čitavu hrvatsku kulturu te je ukazao na njegov značaj i važnost. U kreiranju izložbe sudjelovali su i prof. Ivan Pranjić iz Matice Hrvatske Čakovec, Gimnazija Josipa Slavenskog u Čakovcu i Institut za etnologiju i folkloristiku u Zagrebu.

Noć muzeja u MMČ-u otvorio je župan Matija Posavec, a potom je dr. sc. IRENA MIHOLIĆ iz Instituta za etnologiju i folkloristiku održala u Muzejskom informativnom centru predavanje o dr. Vinku Žgancu. Zaslužnim građanima, institucijama i udrugama podijeljene su knjige “Hrvatske pučke popijevke iz Međimurja” u kojima je objavljena sakupljena i sačuvana građa Instituta o dr. Žgancu. Popratni glazbeni program održala je mlada kantautorica LEA ŠPRAJC, studentica etnologije i kroatistike.

U čakovečkom muzeju pohranjena je Memorijalna zbirka Slavenski te smo u 2016. godini slaveći 120. godišnjicu rođenja Slavenskog postavili tematsku izložbu pod nazivom “Vrag vas skeljil Međimurci, idemo pljesat!”. Kako bi zaokružili tu važnu godišnjicu, u stalnom postavu Muzeja Međimurja otvorena je u Noći muzeja TEMATSKA SOBA JOSIPA SLAVENSKOG, ali i prezentirana VIRTUALNA IZLOŽBA O SLAVENSKOM koja će biti dostupna široj zainteresiranoj publici i istraživačima povjesničarima i muzikolozima uskoro i na Internetu.

Stalni postavi muzeja bili su otvoreni za razgled do 1 sat iza ponoći. (MHS)

 

 

 

 

 

 

Please like & share:

Article written by admin