Okrugli stol o Florijanu Andrašecu

U subotu, 1. rujna 2018. godine, u Dekanovcu je održan okrugli stol s temom „Tko je zapravo Florijan Andrašec?“.

Okrugli stol je moderirao načelnik općine Dekanovec Ivan Hajdarović, a okupio je 12 sudionika: Danijel Požgaj, Antun Peras, Vladimir Jambrošić, Tatjana Pintarić, Nikola Sebastian Jambrošić, Krunoslav Mikulan, Josip Šimunko, Josip Drvoderić, Stjepan Krnjak i Tihana Preksavec. Svi sudionici aktivno su uključeni u projekte povezane s istraživanjem i njegovanjem djela Florijana Andrašeca.

Na događaju je sudjelovala i kustosica etnografskih zbirki MMČ-a Janja Kovač. U svom je dijelu govorila o projektima u kojima će biti zastupljeni lik i djelo Florijana Andrašeca.

Fokus rada etnografskog odjela u posljednjih je nekoliko godina na nematerijalnoj kulturi te se od 2017. snimaju kratki filmovi o svakom zaštićenom nematerijalnom dobru. Ove je godine pred nama snimanje međimurske popevke, dobra u kojem je ime Florijana Andrašeca nezaobilazno. Prema pripremljenom scenariju, zabilježit će se zborsko i solističko crkveno pjevanje središnjeg dijela Međimurja koje je velikim dijelom očuvano do danas upravo zbog djelovanja dekanovskog kantora.

U velikom projektu osmišljavanja Muzeja nematerijalne baštine – Riznice Međimurja će također ime Florijana Andrašeca imati svoje mjesto. U promjenjivom dijelu postavu na temu međimurske popevke u drugih šest mjeseci po otvaranju postava bit će predstavljena priča o operi Dorica pleše Krste Odaka u čijem je nastanku Florijan imao velikog udjela.

Sjećanje na Andrašecovo djelo čuva se i u Zbirci međimurskog folklornog stvaralaštva u kojoj se čuvaju „Međimurske fijolice“, jedino Andrašecovo objavljeno autorsko djelo. Zbirka je osnovana s ciljem valorizacije djelovanja amaterskih istraživača i čuvara međimurske usmeno-predajne, običajne, plesne, glazbene i dramske tradicije.

Please like & share:

Article written by admin