Okrugli stol „Putevi zlata – jučer, danas, sutra“

U sklopu manifestacije „Dani zlata i starih zanata“ održane u Donjem Vidovcu proteklog vikenda održan je i okrugli stol s nazivom „Putevi zlata – jučer, danas, sutra“.

U ime domaćina okupljenima se obratio načelnik općine Donji Vidovec gospodin Josip Matulin, a u ime županije zamjenica župana Međimurske županije gospođa Sandra Herman.

Okrugli stol otvorio je akademik Dragutin Feletar s izlaganjem o geografskim karakteristikama i izvorima zlata, na što se nadovezao profesor Ivan Zvonar koji je iz vlastitog iskustva govorio o Donjem Vidovcu i zlatarima. Sljedeći je riječ preuzeo sadašnji zamjenik župana Međimurske županije gospodin Josip Grivec s temom zlatarenje, Donji Vidovec i Međimurje iz perspektive lokalnog stanovništva i županijske vlasti. Kustosica Muzeja Međimurja Čakovec Janja Kovač okupljenima je predstavila projekt „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije Starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“ i njegovu buduću ulogu u razvoju i koordinaciji kulturnih i turističkih aktivnosti u samom muzeju i na „terenu“, odnosno cijelom Međimurju. Ovu je temu dodatno proširio direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula govoreći o interpretacijskom centru „Vidovski zlatari“ koji je u osnivanju u Donjem Vidovcu. Radovi na uređenju zgrade se privode kraju, a sljedeća je faza opremanje prostora multimedijalnom opremom uz pomoć koje će biti na moderan način prezentirana priča o Donjem Vidovcu kao centru zlatarenja u Međimurju iz perspektive samih zlatara. Okrugli stol su zaključili gospodin Krešimir Pavlic, autor knjige „Ispiranje zlata u Međimurju“, i predsjednik Moto-nautičkog kluba „Vidovski zlatari“ gospodin Nenad Lukša koji su govorili o budućnosti zlatarenja. Obojica su istaknuli da na očuvanju ove tradicije treba aktivno raditi, ali isto tako raditi i na očuvanju netaknutog toka rijeke Drave uz koju je zlatarenje neraskidivo vezano.

Cilj okruglog stola koji je bio uvod u dvodnevnu manifestaciju „Dani zlata i starih zanata“ je progovoriti o ispiranju zlata iz znanstvenog, stručnog i izvedbenog aspekta. Time se ukazuje na slojevitost ove vještine koja je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske.

Muzej Međimurja Čakovec 2017. godine snimio je film o ovoj vještini, a možete ga pogledati na sljedećem linku:  https://www.youtube.com/watch?v=HigHGba-aCo&t=32s.

Please like & share:

Article written by admin