Otkrivena spomen-ploča potočnom pralu u Gardinovcu

U Gardinovcu je prije nekoliko godina održana muzejska manifestacija Mali školski kustosi.  Tema javnog predstavljanja bila je potočno pralo, na kojem su žene do početka sedamdesetih godina prošloga stoljeća prale rublje. Mali kustosi OŠ Belica odlično su se sa svojim nastavnikom pripremili za taj događaj, pa je pralo u sjećanju muzejskih djelatnika i samih mještana Gardinovca ostalo zabilježeno kao objekt kojemu vrijedi posvetiti dodatnu pažnju. Tako je nastala ideja da se postavi spomen-ploča, da se lokacija brižno održava te da se povremeno održavaju javne prezentacije tog vrijednog kulturno-povijesnog nasljeđa.

Prijedlog MMČ-a naišao je na odobravanje Gardinovčana, pa je zahvaljujući ponajviše njima – a osobito Zlatku Furdiju, Mariji Prekupec i načelniku Općine Belica Zvonimiru Taradiju – upravo danas, 23. rujna 2018. godine, svečano otkrivena spomen-ploča koja će trajno obilježiti lokaciju nekadašnjeg potočnog prala na Trnavi. Događaj su uveličali brojni mještani, članice Udruge građana Gardruža iz Gardinovca, Športsko ribolovno društvo “Šaran” te učenici PŠ Gardinovec. Prisutnima su se obratili načelnik Općine Belica Zvonimir Taradi, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, pralja Bernarda Obadić i voditelj promidžbe i marketinga MMČ-a Zlatko Bacinger. Tekst na spomen-ploči:

 

GARDINOVSKO POTOČNO PRALO 

Do sedamdesetih godina 20. stoljeća na ovom su potočnom pralu naše majke prale rublje i brižljivo održavale čistoću svojih obitelji.

Namjerniče, zastani i pokloni se. Prisjeti se da su potoci nekoć bili bistri, a čovjek i njegov okoliš živjeli u slozi i zajedništvu. Trnava nas je naraštajima čistila i gasila našu žeđ.

Mi, koji smo se bezbrižno napajali pitkom i bistrom potočnom vodom, podižemo ovu spomen-ploču vama kojima je to uskraćeno.  

Čuvajte prirodu, vratite se u njezino okrilje i budite dostojni čuvari naše baštine.

 

Spomen-ploču podižu mještani Gardinovca, Općina Belica i Muzej Međimurja Čakovec

u godini obilježavanja europske kulturne baštine 2018.

 

Please like & share:

Article written by admin