Otvoren treći postav muzejske kutije u Gradskoj kavani Čakovec

U ponedjeljak navečer, 17. prosinca 2018. otvoren je treći postav muzejske kutije u Gradskoj kavani Čakovec. Da podsjetimo, prošle godine Muzej Međimurja Čakovec započeo je s osmišljavanjem sadržaja s kojima bi odlučnije iskoračio iz muzejskih prostorija i preselio djelić svog bogatog fundusa u prikladne javne prostore, na uvid široj javnosti. Tako je nastala ideja o tzv. muzejskim kutijama, drvenim konstrukcijama sa staklenom vitrinom za smještaj malih muzejskih predmeta.

U tom smislu, naš prvi izbor bila je Gradska kavana Čakovec, koja nam se činila najprikladnijim prostorom za smještaj takve kutije. Danas, nakon godinu dana i dva promijenjena postava shvatili smo da je cijeli projekt s kutijama opravdao naša očekivanja i naišao na pozitivan odjek javnosti.

Treći, novootvoreni postav, temelji se na knjizi američkog publicista Toma Standagea „Povijest svijeta u šest čaša“, koja govori o pićima koja su u proteklih desetak tisuća godina obilježila povijest čovječanstva: pivu, vinu, žestokim pićima, kavi, čaju i Coca-Coli. Tako smo u kutiju stavili šest predmeta iz našeg muzejskog fundusa povezanih s tim pićima: pehar za pivo s kositrenim poklopcem (19. st.), čašu za vino (19. st.), čašicu za liker (početak 20. st.), šalicu za kavu s pripadajućim tanjurićem (19.st.), šalicu za čaj (19. st.) i čašu Coca-Cole (20. st.). Iznad kutije zalijepili smo plakat s nekoliko rečenica o povijesti svakog pića te naljepnicu s kraćim opisom svakog predmeta u kutiji. Iznad kutije, na velikom akranu, u svakom se trenutku smjenjuje pedesetak kratkih slajdova o pojedinim pićima. 

Jučerašnje je otvorenje proteklo u veoma ležernoj atmosferi s puno humora, zabave i anegdota. Pozdravnu riječ održala je ravnateljica MMČ-a Maša Hrustek Sobočan, a uvodno izlaganje Zlatko Bacinger. Kustosica Tajana Vidović podrobnije je objasnila svaki predmet iz muzejske kutije, a voditelj marketinga čakovečke pivovare Međimurski lepi dečki, Krešimir Biškup, govorio je o povijesti pivarstva i začecima pivovare Međimurski lepi deečki. Otvorenju novog postava nazočio je i međimurski župan Matija Posavec.

U narednim tjednima smjenjivat će se predavanja o preostalim pićima, a Muzej će za to vrijeme osmisliti četvrti po redu postav muzejske kutije u Gradskoj kavani Čakovec.  

 

Please like & share:

Article written by admin