Otvorena izložba Kamen na prapovijesni način

Zbirka prapovijesne građe Muzeja Međimurja Čakovec čuva vrijedne primjerke kamenih sjekira, batova, dlijeta i drugih glačanih kamenih alatki pronađenih isključivo na području Međimurja. Ti predmeti od neprocjenjive su kulturno-povijesne vrijednosti i predstavljaju najstarije ljudske izrađevine iz muzejskog fundusa – njihova se starost procjenjuje na više od sedam tisuća godina.

Arheološki nalazi upućuju na postojanje specijaliziranih radionica za izradu kamenih oruđa, a radionice pak ukazuju na postojanje uređenih naselja i pojedinaca koji su poznavali sirovine, ovladali vještinom izrade takvih predmeta i profesionalno se time bavili.

O svemu tome opširno je na otvorenju izložbe Kamen na prapovijesni način, u petak 19. svibnja u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec, govorila autorica izložbe i kustosica Arheološkog odjela Muzeja Međimurja Čakovec Branka Marciuš.

Među ostalim, Marciuš je istaknula kako se „kameni alati pronađeni na području Međimurja kvalitetom i oblikom ne razlikuju od sličnih oruđa pronađenih na širem srednjoeuropskom prostoru. Razvidno je, zaključila je autorica izložbe, da je u međurječju Mure i Drave prije više tisuća godina postojala razvijena i uniformirana proizvodnja glačanog kamena“.

Autorica se posebno zahvalila poznatoj međimurskoj umjetnici i keramičarki Jeleni Valkaj na izradi vjernih kopija kamenih alatki, zatim fotografu Benjaminu Hameru – djelatniku tvrtke LM komunikacije – čijom su ljubaznošću izrađene fotografije izložene muzejske građe te Miljenku Kranjčecu, poznatom samoukom umjetniku iz Hodošana koji je za muzej izradio drvene drške kako bi se dočarao izvorni izgled kamenih alata iz prapovijesti.

Nazočne posjetitelje pozdravila je ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan, najavivši do kraja godine još nekoliko muzejskih izložbi.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su Lea Šprajc i Željko Posavec na gitarama, Neven Kolarić na cimbalu, Krunoslav Lajtman na saxofonu i Filip Horvat na bisernici. Publici se u istoj prigodi predstavio i sastav Etno garden: Dino Lesjak na bas gitari i Matěj Petřiček na violini.

Izložba Kamen na prapovijesni način bit će otvorena do 2. srpnja 2017.  Ulaznica je deset kuna za odrasle te pet kuna za djecu, studente i umirovljenike.

Please like & share:

Article written by admin