Otvorena izložba „Preobrazba povijesnog – u spomen na obitelji Zrinski“

U petak 18. studenog u Izložbenom salonu Muzeja Međimurja Čakovec otvorena je slikarska izložba triju autora: Krešimir Hlebec, Marika Šafran Berberović, Lidija Matulin. Iako se radi o umjetnicima suvremenog slikarskog izričaja, na izložbi su se predstavili aktualnom povijesnom temom – obitelji Zrinski  i nadovezali se na obilježavanje 450. godišnjice Sigetske bitke i pogibije Nikole Zrinskog Sigetskog. U svojim djelima ovi akademski umjetnici kroz moderan i subjektivan pristup propituju važne povijesne momente vezane uz sudbinu istaknutih članova Zrinskih.

Krešimir Hlebec je na vrlo lucidan način obradio svima poznatu tematiku oproštajnog pisma Petra Zrinskog svojoj ženi Katraini Zrinski poslanu dan prije svog pogubljenja u Bečkom Novom Mestu na način da je to pismo u slici napisano u formi SMS poruke na mobilnom telefonu. Krešo je ovime dokazao da se radi o umjetniku koji ne samo da savršeno barata tehničkim stilom crtanja u olovci, koji je doveo do savršenstva, već i da vrlo ozbiljno konceptualno promišlja svoje radove kroz koje možemo očitati i dozu duhovitosti. U svoje već prepoznatljive arhitektonske vizure Krešo je uvrstio i ženske aktove i ponovno nas podsjetio da je ljudsko tijelo forma koja je od prapovijesti kotirala kao uzor i motiv visokoj umjetnosti. Krešo se ovom izložbom potvrdio kao jedan od najaktualnijih i najplodnijih suvremenih umjetnika koji djeluju na lokalnoj i nacionalnoj likovnoj sceni.

Marika Šafran Berberović prihvatila se teme u svom prepoznatljivom stilu koji potencira magličasto snenu atmosferu kroz koju se naziru obrisi Starog grada i portreti njegovih glavnih protagonista.

Najveće iznenađenje izložbe je mlada slikarica Lidija Matulin sa svojim ogromnim platnom dimenzija 8 x 3,5 metara koje je zapravo platforma za prikaz i sjedinjenje svih poznatih i tragičnih sudbina velikana obitelji Zrinski. Umjetnica za vrijeme trajanja izložbe nastavlja raditi na slici te posjetitelji imaju idealnu priliku za vidjeti kako nastaje jedan takav grandiozan rad i popričati s umjetnicom. (MHS)

Please like & share:

Article written by admin