Otvorenje Zrinski ART festivala

Kod zapadnog bedema Staroga grada Zrinskih u Čakovcu minulog je četvrtka (30. kolovoza 2018.) otvoren, treći po redu, Zrinski ART festival.

Premda je već njegova prva izvedba najavila agresivniji i odlučniji iskorak umjetnosti u prostor Staroga grada, čini se da je ovogodišnja priredba definitivno potvrdila originalnost te ideje i opravdanost njezina lociranja u prostor najpoznatijeg i najposjećenijeg spomenika kulture u Međimurskoj županiji. Završetkom radova na obnovi i revitalizaciji fortifikacije, čakovečki Stari grad će postati još prikladnije, kudikamo poželjnije, a zacijelo čak i idealno mjesto za kulturne priredbe visokog umjetničkog dometa.

Večernje otvorenje na livadi podno zidina Staroga grada – uz plesni performans Jecajuća dolina, čakovečkog Plesnog studija Teuta – bilo je u jednakoj mjeri nadrealističko, impresivno i nadahnjujuće. Snažno izražena poruka performansa o nužnosti izbacivanja tragova prošlosti i stvaranja novog „mora ljubavi“ kojim će „brodovi“ otploviti dalje, simbolički se poklapa s nastojanjima da se Stari grad na kulturnoj karti ovoga dijela Hrvatske pomakne korak dalje k prostoru visoke umjetnosti, kulture i tradicije. Dostojanstvenom otvaranju Festivala uvelike je doprinio i upečatljiv nastup studenta suvremenog plesa Vilima Poljanca, studenta baleta Vida Vugrinca te Doroteje Koščak.

Umjetnički direktor Festivala je Damir Klaić Ključ, kojemu s pravom pripadaju najveće zasluge, a koautori su Nikolina Mekovec i Bojan Miljančić. Među suorganizatorima svakako treba spomenuti i Muzej Međimurja Čakovec.

Manifestaciju je jednostavnim govorom, bez ijedne suvišne riječi, otvorila Branka Hlevnjak, likovna kritičarka iz Zagreba.

Festival okuplja 35 autora iz sedam zemalja, sastoji se od većeg broja izložbi, performansa, koncerata i skulptura postavljenih u širem prostoru Staroga grada i obližnjoj Scheierovoj zgradi, a trajat će četiri dana, od 30. kolovoza do 2. rujna. I na kraju najvažnije – ovo doista vrijedi pogledati. ZB. (foto by Miroslava Novak)

Please like & share:

Article written by admin