Palača Zrinskih dobila cvjetno ruho

Ako je cvijeće simbol života, ljubavi i ljepote, onda se ova tri pojma sasvim lijepo uklapaju u povijest, sadašnjost i budućnost Staroga grada Zrinskih u Čakovcu, najpoznatijeg spomenika kulture u Međimurskoj županiji.

Pojam života možemo sagledati u smislu dugovječnosti tog spomenika i začudnoga prkosa prema ljudima i vremenima koje je svojim postojanjem obilježio puno više nego oni njega. Nisu ga uspjeli slomiti ni 1932. godine, kada doslovno za dlaku izbjegao „smrt“. Tadašnji su ga gradski oci namjeravali srušiti, a njegove dijelove prodati kao stari građevinski materijal. Preživio je.

Pojam ljubavi pak možemo promatrati s gledišta emocija. Sasvim je, naime, moguće da se čovjek osjećajno veže za neki objekt, grad i sl., pa će Arsen Dedić sa sjetom zapjevati: Zagreb i ja se volimo tajno. Pa eto, slične osjećaje prema svom Starom gradu Zrinskih dijele i Čakovčanci.

A pojam ljepote? Koliko je taj pojam zastupljen u izgledu Staroga grada? Premda bismo mogli reći da se sva njegova ljepota krije u njegovoj starosti, još uvijek bi nam se moglo prigovoriti da smo ga ravnodušno prepustili samo tom obliku ljepote. U kojoj mjeri ga obnavljamo? Činimo li dovoljno da ljepota njegove starosti postane uočljiva i privlačna? I premda je u tom smislu Stari grad u rukama onih koji odlučuju o tijekovima novca, Muzej Međimurja Čakovec čini koliko može.

Tako je ovih dana palača zasjala u cvjetnom ruhu. Surfinije su osvježile atrij i najavile povoljnije vrijeme za naš najljepši kulturno-povijesni spomenik. Ako je vjerovati da tamo gdje ima cvijeća ima i ljudi, onda se možemo pouzdati kako će ovogodišnje ljetne manifestacije u palači Zrinskih obilovati koncertima, predavanjima, izložbama i glazbenim doživljajima. Cvijeće je na prozorima, a gdje su ljudi? Čekamo vas. Dobrodošli.

Please like & share:

Article written by admin