Počinje snimanje dokumentarnog filma o međimurskoj popevki

Četvrti film u serijalu o nematerijalnoj baštini Međimurja, koje snima Muzej Međimurja Čakovec, bit će film o međimurskoj popevki. Snimanje smo započeli s članicama KUU Društvo žena Gornji Kraljevec u predivnom ambijentu crkve Uzvišenja Svetoga Križa u Vratišincu.

Međimurska popevka zaštićena je kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a predložena je i za upis na listu UNESCO-ve Reprezentativne liste nematerijalne baštine čovječanstva. Preko odabranih govornika i izvođača popevki želja nam je ispričati priču o kulturnom fenomenu koji zadire u sve pore života Međimuraca i jedno je od najživljih nematerijalnih dobara.

Filmovi se snimaju u sklopu projekta dokumentiranja nematerijalne baštine Međimurja kojeg vodi Janja Kovač, kustosica etnografskih zbirki MMČ-a. Svi filmovi postat će dio stalnog postava novog muzeja koji nastaje u sklopu projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“ sufinanciranom od strane Europskog strukturnog fonda.

Snimanje se odvija pod režiserskom palicom Danijela Jankovića, direktora tvrtke Strix j.d.o.o.,  a iza kamere stoji Zoran Fras. Ovaj projekt zajednički financiraju Ministarstvo kulture, Muzej Međimurja Čakovec, Grad Čakovec i Strix j.d.o.o, a premijera filma nas očekuje u prosincu ove godine. Foto: Danijel Janković

 

 

Please like & share:

Article written by admin