Portretna poprsja iz Muzeja Međimurja u Čakovcu

Mlada čakovečka povjesničarka umjetnosti i kustosica Muzeja Međimurja Maja Žvorc autorica je knjige Portretna poprsja iz Muzeja Međimurja u Čakovcu, izdane pod kraj 2014. godine u Zagrebu od Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske. Studija Maje Žvorc nastala je na temelju diplomskog rada obranjenog na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom prof. dr. sc. Sanje Cvetnić. Majin diplomski rad dobio je Nagradu Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske „Radovan Ivančević“ za 2011. godinu te je izabran za premijernu ediciju novo pokrenute biblioteke pod nazivom Studije DPUH u kojoj će se objavljivati i prezentirati radovi mladih znanstvenika s područja povijesti umjetnosti. Promocija knjige održana je 26. ožujka u Zagrebu, u prostorijama Društva povjesničara umjetnosti.

Ovaj rad prvo je izdanje koje se isključivo bavi analizom predimenzioniranih kamenih bista hrvatskih i mađarskih velikaša iz 17. stoljeća, od kojih su najpoznatije one Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana. Portretna poprsja izložena su u lapidariju atrija Muzeja Međimurja u Čakovcu i nezaobilazni su dio identiteta Staroga grada. Detaljnom analizom za neke od njih utvrđeno je da su nastala prema bakroreznim portretima njemačkog grafičara Eliasa Widemanna objavljenim sredinom 17. stoljeća u dvije serije, Comitium Gloriae Centum Qua Sanguine Qua Virtute Illustrum Heroum Iconibus Instructum i Icones Illustrum Heroum Hungariae. Autorica je identificirala 7 do sada anonimnih bista i time dala svoj obol u osvjetljavanju dijela međimurske povijesti iz razdoblja velikana Zrinskih.

Maja je završila stručno usavršavanje na Kulturno-povijesnom odjelu Muzeja Međimurja Čakovec i uspješno položila stručni ispit za kustosa 2014. godine. Trenutno je zaposlena na istom odjelu Muzeja na prekograničnom projektu pHisCulture koji je financiran iz operativnog programa SI-HR 2007. – 2013. Istovremeno pohađa doktorski studij na Odsjeku za povijest umjetnosti Filozofskog fakulteta u Zagrebu i bavi se istraživačko-znanstvenim radom.

Majina studija prepoznata je od najviših autoriteta struke, a njezino objavljivanje od velikog je značaja kako za naš Muzej, tako i za sam grad Čakovec koji je putem portretnih poprsja još jednom našao svoje mjesto među nacionalno priznatom kulturnom baštinom. (MHS)

vrijeme održavanja: 26. ožujka 2015.
organizator: Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske
mjesto održavanja: Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske

Please like & share:

Article written by admin