Predavanja u sklopu izložbe Nikola Zrinski Čakovečki (1620. – 1664.)

Muzej Međimurja Čakovec organizirao je izložbu o životu i djelu grofa Nikole VII. Zrinskog Čakovečkog, poznatog hrvatskog bana, ratnika i pjesnika. Izložba Nikola Zrinski Čakovečki (1620. – 1664.) otvorena je 14. studenog u Izložbenom salonu MMČ-a te se mogla posjetiti sve do 31. prosinca 2014. godine. Izložbom se željela obilježiti 350. obljetnica smrti Nikole Zrinskog Čakovečkog, feudalnog gospodara Međimurja, koji je prilikom lova u Kuršanečkom lugu smrtno stradao 18. studenoga 1664. godine.

Pretežito dokumentarni karakter izložbe o Nikoli Zrinskom Čakovečkom upotpunjen je reprezentativnim muzejskim predmetima iz 16. i 17. stoljeća, razdoblja kada je Međimurjem gospodarila obitelj Zrinski. Tekstovima, portretima, grafičkim prikazima i kartama te izloženim muzejskim predmetima (dokumentima, knjigama, oružjem i sl.) prikazan je Nikolin život. Autori izložbe, ravnatelj Muzeja mr. sc. Vladimir Kalšan i kustosica Ana Šestak, izložbu su koncipirali kronološki što je omogućilo jednostavan i pregledan uvid u život i djelo Nikole Zrinskog Čakovečkog, od njegova samog rođenja pa sve do smrti.

Muzej Međimurja Čakovec, svjestan važnosti edukacije mladih naraštaja, u sklopu izložbe organizirao je predavanja za osnovne i srednje škole kako bi učenici upoznali važnost Nikole Zrinskog Čakovečkog u međimurskoj i hrvatskoj povijesti. Predavanja su bila praćena multimedijskom prezentacijom koja je sadržavala karte, grafičke prikaze, rekonstrukcije međimurskih utvrda i kurija što je učenicima pomoglo pri usvajanju i vizualizaciji gradiva, omogućilo im jasan pregled o životu Nikole Zrinskog Čakovečkog te im olakšalo orijentaciju kroz izložbu. Nakon predavanja, kratkim kvizom zajedno s učenicima ponovilo se prezentirano gradivo, a osim predavanja bilo je moguće pogledati dokumentarni film Graditeljska baština obitelji Zrinski. Dokumentarni film je rezultat projekta Jezici Zrinskih, sufinanciranog sredstvima Europske unije u sklopu IPA prekograničnog programa Mađarska – Hrvatska. Posjet izložbi učenici nekih škola upotpunili su rješavanjem radnih listića koje je za njih pripremio Muzej Međimurja Čakovec kako bi učenici tražeći odgovore detaljnije razgledali izložbu, provjerili što su do tada usvojili te se kritički osvrnuli na život i djelo Nikole Zrinskog Čakovečkog. (MV)

Please like & share:

Article written by admin