Predstavljanje Vodiča stalnim postavom likovnih zbirki

U četvrtak, 28. rujna 2017., u novouređenom Stalnom postavu likovnih zbirki Muzeja Međimurja Čakovec predstavljen je Vodič kroz novi postav likovnih zbirki

O tome su govorile bivša kustosica Galerije starih i novih majstora u Varaždinu Mirjana Dučakijević, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec Maša Hrustek Sobočan te viša kustosica Likovne galerije i autorica postava, Erika Nađ Jerković

Prisutnu publiku i novinare pozdravila je Maša Hrustek Sobočan, koja je iznijela kratku kronologiju uređenja novog postava i obnove Staroga grada:

Novi stalni postav Likovne galerije MMČ-a otvoren je 30. rujna 2016. godine, a osmislila ga je viša kustosica Erika Nađ Jerković. Čitav fundus likovne galerije tom je prigodom reinventiran, revidiran, digitaliziran te podijeljen u 11 zbirki s približno 7500 predmeta. Zbirke su registrirane kao kulturno dobro RH pri Ministarstvu kulture u razdoblju od 2010. – 2013. godine. Taj obiman posao odradila je Erika Nađ Jerković. Novi stalni postav daje naglasak prezentaciji umjetnika koji su rodom i djelom vezani uz Međimurje te njihovom autentičnom radnom prostoru, pa je tako Lujo Bezeredi prezentiran kroz stilizirani prikaz vlastitog ateliera. Istovremeno uz otvorenje stalnog postava otvorili smo javnosti i statički sanirani i uređeni prostor jugozapadnog krila. Moram napomenuti da je proces statičke sanacije palače dugotrajan i radimo ga u kontinuitetu od 2010. godine. U potpunosti je do sada sanirano jugozapadno krilo (podrum, prizemlje, 1. kat i 2. kat), a ove godine ćemo sanirati i jugoistočno krilo. Ostaje nam još glavno i sporedno stubište za iduću godinu, a kad svi građevinski i završno-obrtnički radovi budu gotovi, u planu je i novi stalni postav Arheološkog, Povijesnog i Kulturno-povijesnog odjela muzeja, kazala je, među ostalim, Maša Hrustek Sobočan.

Erika Nađ Jerković, autorica Vodiča stalnim postavom likovnih zbirki, opisala je Vodič naglasivši da ga je oblikovala vanjska muzejska suradnica Maja Žvorc, ima šezdesetak stranica, a tiskan je u nakladi od 500 primjeraka. Sastoji se od tekstualnog dijela, tlocrta postava te kratkih opisa izloženih zbirki s fotografijama i izložbenim dvoranama.

Muzejska savjetnica Gradskog muzeja Varaždin, profesorica povijesti umjetnosti i arheologije te istaknuta hrvatska muzejska djelatnica, Mirjana Dučakijević, vrlo je nadahnuto izlagala o Muzeju Međimurja Čakovec istaknuvši veliki doprinos više kustosice Erike Nađ Jerković u oblikovanju, prezentaciji i osobito digitalizaciji kulturnih dobara RH koja se čuvaju u našem muzeju.

S osobito pohvalnim riječima upućenih Eriki Nađ Jerković za riječ se iz publike javila je i poznata umjetnica Priska Kulčar, negdašnja djelatnica muzeja i kustosica Memorijalne zbirke Ladislava Kralja Međimurca.

 

 

 

 

Please like & share:

Article written by admin