Premijerno prikazana “Međimurska popevka”

Nakon višemjesečnog snimanja, u srijedu, 19. prosinca 2018. godine, održana je promocija filma „Međimurska popevka“, snimljenog u koprodukciji Muzeja Međimurja Čakovec i nezavisne producentske kuće Strix Production.

Premijerno prikazivanje održano je u Centru za kulturu u organizaciji Muzeja Međimurja Čakovec i Međimurske županije. Ispred domaćina, okupljenima su se obratili župan Matija Posavec i ravnateljica muzeja Maša Hrustek Sobočan.

Međimurska popevka je četvrti film u serijalu o nematerijalnoj baštini Međimurja koje snima Muzej Međimurja Čakovec u sklopu projekta dokumentiranja nematerijalne baštine Međimurja. Popevka je zaštićena kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske, a u studenom 2018. godine upisana je na  UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnu baštine čovječanstva. Popevka je kulturno dobro koje ima najviše nositelja vještina na terenu od svih zaštićenih dobara s područja Međimurja, a njome se bave i znanstvenici širokog profila. Stoga je osmišljen scenarij filma koji kombinacijom izvođača i govornika bilježi mnogobrojne segmente ovog fenomena koji zadire u sve pore života Međimurki i Međimuraca. U filmu sudjeluju Stjepan Hranjec, Janja Kovač, Jasna Hajdinjak, Antun Horvat, Lidija Bajuk, Ivan Ivančan mlađi, Gordana Lach i Željko Grahovec, obitelj Lisjak iz Novakovca, Vokalna skupina Vesele Međimurke i Neven Kolarić, Društvo žena Gornji Kraljevec, Cecilija Merkač, Vera Štefić, Dragica Šimunković, Zbor Josip Štolcer Slavenski, Muška vokalna skupina Ivanovec. Krunoslav Lajtman, Armando Puklavec i Darko Golubić.

Po prikazivanju filma održana je diskusija koju je moderirala kustosica MMČ-a i idejna začetnica projekta Janja Kovač. U diskusiji su sudjelovali gospodin Dejan Buvač, predsjednik Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije, gospođa Lidija Bajuk, doktorica znanosti zaposlena na Institutu za etnologiju i folkloristiku, gospođa Tatjana Horvatić, voditeljica službe za pokretnu, etnografsku i nematerijalnu kulturnu baštinu pri Ministarstvu kulture i gospođa Maša Hrustek Sobočan, ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec.

Promociju su otvorili članovi benda Ethno Garden, a u glazbenom programu samostalno je nastupila i Lea Šprajc. Blagdanskom ozračju doprinijela je Nada Tomašek sa predivnim cvijećem izrađenim od krep-papira.

Svi dosad snimljeni filmovi postat će dio stalnog postava novog muzeja „Riznica Međimurja – Muzej nematerijalne baštine“ koji nastaje u sklopu projekta „Rekonstrukcija i revitalizacija fortifikacije starog grada Čakovec u Muzej nematerijalne baštine“ sufinanciranom od strane Europskog strukturnog fonda.

Film u trajanju od 35 minuta snimljen je pod režiserskom palicom Danijela Jankovića, direktora tvrtke Strix j.d.o.o.,  a iza kamere bio je Zoran Fras, dok scenarij potpisuju Danije Janković i Janja Kovač. Ovaj projekt zajednički financiraju Ministarstvo kulture, Muzej Međimurja Čakovec, Grad Čakovec i produkcijska kuća Strix j.d.o.o.

Foto: Danijel Janković, Međimurska županija

Please like & share:

Article written by admin