Projekt Phisculture

Projekt Phisculture zajednički provode Muzej Međimurja Čakovec, Pomurski muzej Murska Sobota, Gospodarska škola Čakovec i Srednja škola Prelog. Muzejski stručnjaci udruženi s profesorima i učenicima srednjih strukovnih škola zajednički znanstveno i praktično istražuju i rekonstruiraju vremenski period Fin de siecla, kraja 19. i početka 20. stoljeća u Čakovcu i Murskoj Soboti.

Radi se dobu intenzivnog procvata naših gradova kada se razvijala industrija, podizali zavodi i škole, nastajao je prepoznatljiv arhitektonski obris naših gradova i uzdizala se građanska klasa i poduzetništvo koje je sve to omogućilo. Istražujemo povijesni okvir i kulturu življenja onoga doba s naglaskom na Modu i Kulinariku. Vremenski okvir postavljen je između 1880. i 1914. godine, doba prosperiteta koje se više neće ponoviti nakon što se zaredaju svjetski i ostali ratovi u 20. stoljeću.
Projekt se radi u sklopu Operativnog programa prekogranične suradnje SI-HR 2007.-2013. i djelomično je financiran od strane Europske unije.

Akronim Phisculture je nastao spojem dviju riječi: History i Culture i čita se kao „fiskultur“. U prijevodu to znači „razgibavanje“ kulturne baštine – pojam koji simbolički odražava fizičku razmjenu kulturnih dobara u vidu materijalne i duhovne baštine između slovenskih i hrvatskih partnera. Razmjenjujemo znanje, uspoređujemo povijest, a na zajedničkoj izložbi “Večernji soiree” – finalnom produktu projekta, razmjenjujemo i konkretne predmete kulturne baštine oba kraja. Preskakanjem teritorijalnih granica otvaramo platformu za stvaranje zajedničkog kulturnog kruga međimursko-pomurskog kraja i društvenu integraciju dvaju sličnih naroda. U velikoj mjeri prisutna je i edukativna komponenta projekta te zajedničke radionice srednjoškolske djece obiju država.

vrijeme trajanja projekta: 18. prosinac 2013. – 17. ožujak 2015.
vodeći partner: Muzej Međimurja Čakovec
projektni partneri: Pomurski muzej Murska Sobota, Gospodarska škola Čakovec, Srednja škola Prelog

Operativni program prekogranične suradnje Slovenija – Hrvatska 2007. – 2013.

Please like & share:

Article written by admin