Radionica o digitalnim sadržajima u muzejima i arhivima

Od 20. do 22. studenoga održana je radionica „Building Digital Skills and Literacies for Museums and Digital Archives“. Radionicu je organizirao Odjel za kulturu i komunikacije Instituta za razvoj i međunarodne odnose u suradnji s tvrtkom Culture24 iz Velike Britanije. Radionica je bila namijenjena djelatnicima muzeja, arhiva i sličnih institucija koji su prepoznati kao djelatnici sektora kojemu je potrebna podrška u iskoraku u digitalni svijet.

Na trodnevnoj radionici 20 sudionika upoznalo se sa zahtjevnim svijetom digitalnog sadržaja. Osim prvotne razine poznavanja načina korištenja samih digitalnih medija (poput internetskih stranica, društvenih mreža, virtualnih izložbi, on-line zbirki) govorilo se o dubljem poznavanju digitalnih vještina. Analizirale su se prednosti i nedostaci digitalnog sadržaja te mogućnosti koje nudi. Velik je naglasak bio na (digitalnu) publiku koja jednako kao i ona fizička konzumira sadržaje koje proizvodi muzej.

Na radionici je sudjelovala kustosica Etnografskog odjela Janja Kovač. U radnim zadacima koristila se dosadašnjim iskustvom digitalne pismenosti Muzeja Međimurja Čakovec te onima predstojećima, povezanima s Riznicom Međimurja.

Misao s kojom su sudionici radionice nakon tri dana otišli je da je digitalni sadržaj jednako važan kao i fizički, da ga treba temeljito promisliti, profesionalno izraditi i raspršiti digitalnim svijetom kako bi polučio što bolji rezultat.

Please like & share:

Article written by admin