Radionice Vitezovi-Dame-Pozoj

Tijekom travnja i svibnja Muzej Međimurja Čakovec se uključio u edukativnu akciju za mlade posjetitelje Muzeja – ˝Muzejske pričalice˝ – koja se uoči Međunarodnog dana Muzeja održavala u 70 institucija diljem Hrvatske. U tu svrhu osmišljene su interaktivne radionice kako bi se djeci od 3 do 7 godina na zabavan i zanimljiv način prezentirale neke osnovne povijesne činjenice o obitelji Zrinski, najpoznatijem čakovečkom mitu o Pozoju, te legendi koja govori o ljubavi viteza Nikole Malakoczyja i dame Izabele Petroczy.

Tematika radionica nazvanih ˝Vitezovi-Dame-Pozoj˝ koje je osmislila kustosica Kulturno-povijesnog odjela Maša Hrustek Sobočan, kombinira opće pojmove kao što su dvorac, vitez, dama, zmaj, ali personalizirane na konkretna mjesta, osobe i legende našeg kraja. Na radionicama muzejska pričalica ili voditeljica priča priče uz popratne vizualne rekvizite i glumu dviju suvoditeljica. Djeca se uvode u priču na način da se oblače u uloge vitezova, vitezica, dama, Pozoja, čarobnjaka, Turaka, kovača, dvorske kuharice i dvorske lude. Na kraju djeca preuzimaju uloge i glume jedan dan na dvoru Zrinskih.
Cilj je radionica bio upoznati djecu s poviješću i posebnostima našega kraja kroz zabavan i maštovit način. Radionice su prvenstveno bile namijenjene za vrtićke skupine, no održano je i nekoliko radionica otvorenog tipa za ostalu zainteresiranu djecu. Sveukupno je kroz radionice prošlo 700-tinjak djece u 32 grupe, od kojih je svaka dobila zadatak napraviti kolaž sa dječjim radovima. Na završni dan projekta 17. svibnja upriličena je izložba radova djece s malim zajedničkim druženjem. Tijekom trajanja projekta tvrtka Qmini je snimila i kratkometražni dokumentarni film o radionicama.

vrijeme održavanja: 3. travanj – 17. svibanj 2013
organizator: Muzej Međimurja Čakovec
mjesto održavanja: Muzej Međimurja Čakovec

Please like & share:

Article written by admin