Muzeologajnica s popisom radionica

Muzeologajnica je edukativni program Muzeja Međimurja Čakovec koji obuhvaća niz predavanja i radionica na temu zavičajne povijesti i kulturne baštine Međimurja.

Izrađen je godišnji plan na tjednoj i mjesečnoj razini (u skladu s Nastavnim planom i programom za osnovne i srednje škole) prema kojem se u MMČ-u održava niz aktivnosti (predavanja, radionica, okruglih stolova, kvizova, natjecanja, smotri) za djecu vrtićkoga, osnovnoškolskoga i srednjoškolskoga uzrasta, a sve vezano uz građu iz fundusa Muzeja.

Muzeologajnica obuhvaća Tematske radionice (koje su u ponudi kroz čitavu godinu i povezane su s fundusom MMČ-a) i radionice Iz mjeseca u mjesec (ovisno o važnim međunarodnim danima koji se obilježavaju, a opet vezano uz muzejsku građu). Opći je cilj projekta Muzeologajnica uključiti mlade naraštaje (od vrtićkoga do srednjoškolskoga uzrasta) i doprinijeti proučavanju, istraživanju i očuvanju hrvatske materijalne i nematerijalne kulturne baštine te njezine vidljivosti i promicanja u Međimurju, Republici Hrvatskoj, ali i izvan granica Lijepe Naše; pridonijeti ostvarenju strateških planova zaštite i očuvanja kulturne baštine Republike Hrvatske; ojačati suradnju djelatnika iz krovnih institucija koje se bave proučavanjem materijalne i nematerijalne kulturne baštine te lokalnih udruga, škola, uprava, medija i lokalnoga stanovništva u očuvanju i promociji hrvatske materijalne i nematerijalne kulturne baštine; informirati akademsku i lokalnu zajednicu, medije i širu javnost o važnosti i načinima istraživanja, očuvanja i arhiviranja materijalne i nematerijalne kulturne baštine.

Programsku knjižicu Muzeologajnice, možete podići u upravi Muzeja Međimurja Čakovec.

Prijave se primaju na e-adresu:
mmc@mmc.hr

 
TEMATSKE RADIONICE
 

Naziv radionice:
BUDI KIPAR KAO LUJO BEZEREDI

Autor radionice: E. Nađ-Jerković, muzejska savjetnica
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Ppt-prezentacijom djeca se upoznaju sa životom i djelom najznačajnijega međimurskog kipara 20. stoljeća. Nakon prezentacije djeca s voditeljem radionice trebaju potražiti skulpture Luje Bezeredija (Nova, 1898. – Čakovec, 1979.) u stalnom postavu Muzeja. Tamo mogu vidjeti kojim se sve materijalima (terakota, ocakljena keramika, gips, bronca, aluminij) služio kipar pri izradi skulptura i koji su ga motivi (portret, akt, figura, apstrakcija) najviše zanimali. Saznat će što je glinorez, vidjeti kiparski stalak i drugi zanimljivi inventar i pribor iz kiparovog ateliera. Kroz neformalni razgovora djeca uče o kiparu i usvajaju pojmove iz likovne kulture.

Iz stalnog postava djeca se vraćaju u MIC i od gline (ili glinamola, fimo mase, plastelina) izrađuju svoj minijaturni autoportret (ili portret prijatelja) koji će ponijeti doma kao malu uspomenu na kipara Bezeredija i Muzej s njegovim djelima.

Dob: djeca (7 – 14 godina)
Okvirno trajanje programa: 60 – 90 minuta

 

Naziv radionice:
UPOZNAJMO NAŠE UMJETNIKE

Autor radionice: E. Nađ-Jerković, muzejska savjetnica
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Radionica u stalnom postavu Likovne galerije uključuje razgledavanje stalnog postava likovnih zbirki uz stručno vodstvo i rješavanje muzejskih radnih listića po zbirkama:

Zbirka kipara Luje Bezeredija
Zbirka primijenjene umjetnice Marije Zidarić
Zbirka primijenjenog umjetnika Pavla Vamplina
Zbirka slikarice Priske Kulčar
Zbirka samouke umjetnice Angele Bek
Zbirka umjetnika Međimurja (slikarstvo, kiparstvo, grafika, dekorativna keramika)
Zbirka hrvatske umjetnosti 20. i 21. stoljeća (slikarstvo, kiparstvo, grafika)
Memorijalna zbirka slikara Ladislava Kralja-Međimurca (izvodi se u slikarovoj rodnoj kući, R. Boškovića 7)

Dob: djeca (9 – 15 godina)
Okvirno trajanje programa: 60 – 90 minuta

 

Naziv radionice:
JA TO MOGU / radionica prilagođena djeci s posebnim potrebama

Autor radionice: E. Nađ-Jerković, muzejska savjetnica
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Radionica se prilagođava specifičnim potrebama skupine, pa je potrebno da voditelj skupine dođe na dogovor 30 dana unaprijed. U skladu s mogućnostima djeci se nudi razgled jednog dijela stalnog muzejskog postava ( stalni postav na 1.i 2.katu, trenutačno nije prilagođen za pristup invalida). U dogovoru s voditeljem skupine izabire se muzejski predmet koji bi poslužio kao predložak koji djeca trebaju reproducirati odabranom likovnom tehnikom usklađenom s njihovim psiho-motoričkim sposobnostima. Radionica se izvodi u Muzejsko-informativnom centru (prizemlje).

Dob: djeca (10 – 18) s posebnim potrebama uz osobne asistente i voditelja skupine
Okvirno trajanje programa: 60 – 90 minuta

 

Naziv radionice:
STEKLJENA GORA

Autor radionice: Janja Kovač
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

„Stekljena gora“ naziv je bajke koju je na kajkavskom dijalektu ispričala Monika Žiga iz Donje Dubrave.

Na prvom dijelu radionice ćemo pročitati ovu bajku, upoznati stvarne, ali i mitske likove poput prelijepe bijele vile, hitroga konja Vidovine, četiri vjetra i babe Rumpumpum.

U drugom dijelu radionice krećemo u potragu i to za riječima! Kroz igru „Pamtilica“ spajat ćemo značenja međimurskih riječi iz bajke sa slikama.

Cilj je radionice prenijeti djeci jednu međimursku bajku koju ćemo čitati na kajkavskom dijalektu, vidjeti kako je zapisana te upoznati nadnaravne likove iz usmene predaje Međimurja.

Uđite s nama u bajkoviti svijet Međimurja!

Dob: djeca (6 – 10 godina)
Okvirno trajanje programa: 90 minuta

 

Naziv radionice:
MEDIČARSTVO

Autor radionice: Janja Kovač
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Licitarski štand nezaobilazan je dio vizure svih međimurskih proštenja. Svi znamo kome se kupuju licitarska srca, a i kako je osvježavajući napitak od meda – gverc. No, jeste li znali da uz licitarska srca i gverc medičari proizvode i zavjetne darove – votive, svijeće, lizalice, bombone, kao i obične medenjake?

Cilj je ove radionice upoznati polaznike s pojmom obrta na primjeru medičarstva. Ovaj obrt koji potječe iz 13. stoljeća danas je zaštićen kao nematerijalno kulturno dobro Republike Hrvatske te je uvršten i na UNESCO-vu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. U prvom dijelu radionice upoznat ćemo se s poviješću ovog zanimljivog obrta i pojmom nematerijalna kulturna baština. U drugom dijelu prionut ćemo poslu i krenuti s cifranjem licitarskih srca koje možete ponijeti doma kao uspomenu na radionicu u Muzeju Međimurja Čakovec.

Okušajte se u cifranju svojih licitara!

Obavezna najava najmanje mjesec dana ranije zbog nabave materijala! Radionica se može izvoditi i na engleskom jeziku.

Dob: prilagođeno svim uzrastima (od 5 godina starosti)
Okvirno trajanje programa: 90 minuta
Maksimalan broj sudionika po radionici: 20

 

Naziv radionice:
STARI GRAD – VITEZOVI – DAME – POZOJ

Autor radionice: Tajana Vidović
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Stari grad – Vitezovi – Dame – Pozoj interaktivna je radionica za djecu od 3 do 10 godina. Tematika radionica kombinira opća mjesta kao što su dvorac, vitez, dama, zmaj, ali personalizirana na lokalna konkretna mjesta, osobe i legende. Tako će djeca čiji je interes u predškolskoj dobi često okupiran bajkovitim i fantastičnim predznakom moći svojim zamišljenim likovima dati konkretno ime, mjesto i vrijeme bivanja. Povijesne činjenice poput nastanka Starog grada, o članovima obitelji Zrinski, te čvrsto ukorijenjena specifično međimurska legenda o zmaju Pozoju, jedinstvena na području čitave zemlje, na zabavan će način pronaći put kroz dječju maštu u pohranjenu informaciju. Cilj je da djecu od malih nogu upoznajemo s poviješću i posebnostima našeg kraja, a s vremenom će se kroz daljnje obrazovanje te informacije nadopunjavati i širiti dječje znanje.

Dob: djeca (3 – 10 godina)
Okvirno trajanje programa: 90 minuta

 

Naziv radionice:
MODA I KULTURA NA PRIJELAZU U 20. STOLJEĆU

Autor radionice: Tajana Vidović
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Moda i kultura na prijelazu u 20. stoljeće edukativna je radionica za učenike od 4. do 8. razreda osnovne škole te učenike srednjih škola, koja na zanimljiv način prezentira osnovne povijesne činjenice o čakovečkom kulturom i društvenom životu na prijelazu u 20. stoljeće. Kroz povijesni kontekst grada Čakovca u turbulentnom novom dobu industrijalizacije, pod kraj 19. i početak 20. stoljeća, kroz radionicu upoznajemo tadašnji društveni život i kulturu odjevanja, društvene norme ponašanja, etikete i bontona kod žena i muškaraca, sve začinjeno osobnim „must have“ modnim dodacima (muški i ženski šeširi, suncobrani, muški štapovi za šetnju, damski nakit, bočice za parfem i puder, košarica s priborom za šivanje, i slično) koje su tadašnji modno osvješteni građani koristili parirajući tadašnjim europskim trendovima. Radionica je bazirana na predmetima iz tog razdoblja koji se čuvaju u Muzeju. Osim toga, učenicima će se približiti i razvoj fotografije i njezino značenje na prijelazu stoljeća, povijest čakovečkih poznatih fotografa, ali i poznatih čakovečkih obitelji koje su obilježile društveni i kulturni život Čakovca.

Dob: učenici od 4. – 8. razreda osnovne škole te učenici srednjih škola
Okvirno trajanje programa: 90 minuta

 

Naziv radionice:
PRIČE IZ GRAĐANSKE SOBE

Autor radionice: Tajana Vidović
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Priče iz građanske sobe je radionica za učenike od 5. do 8. razreda osnovnih škola te učenike srednjih škola. Edukacija je bazirana na muzejskoj Zbirci namještaja, ogledala, rasvjete i satova u koju su svrstani predmeti čija je zajednička namjena učiniti boravišni prostor ugodnim za život. Riječ je o antikvitetnim predmetima dobrostojećih čakovečkih obitelji koji većim dijelom pripadaju stilskom razdoblju bidermajera i historicizma (19. stoljeće), a manjim dijelom razdoblju baroka i klasicizma (druga polovica 18. stoljeća) te secesiji (prva polovica 20. stoljeća). Tadašnji, viši građanski sloj svoje kuće i stanove opremao je suvremenim namještajem prema najnovijim modnim trendovima koji su umjetnički i materijalni dokaz ukusa i načina života na području Međimurja od 18. do prve polovice 20. stoljeća.

Dob: učenici od 5. – 8. razreda osnovne škole te učenike srednjih škola
Okvirno trajanje programa: 90 minuta

 

Naziv radionice:
PRIČA JEDNOGA JUNAKA

Autor radionice: Ana Šestak
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Priča jednoga junaka je edukativna i kreativna radionica za djecu od 6 do 12 godina na kojoj će se kroz priču o sigetskom junaku Nikoli IV. Zrinskom upoznati obitelj Zrinski u Međimurju, njihov obiteljski grb te usvojiti osnovna znanja o heraldici, pomoćnoj povijesnoj znanosti koja proučava pravila za sastavljanje grbova, njihov postanak i razvoj.

Godine 1546. kralj Ferdinand I. dao je Nikoli, zbog duga nastaloga kao posljedica uskraćenih plaća za vojnu službu koju je obnašao, posjed Međimurje. Nikoli i njegovim nasljednicima Međimurje je postao središnji posjed, a od Staroga su grada napravili modernu renesansnu utvrdu s reprezentativnom palačom kakva dolikuje jednoj od najmoćnijih hrvatskih i ugarskih aristokratskih obitelji onoga vremena. Nikola je od kralja uz posjed za svoju obitelj dobio i titulu grofa i novi grb.

Grbovi su simbolički znakovi sastavljeni prema strogo određenim pravilima, a predstavljaju pojedince, obitelji, države ili institucije. Izuzetno su zanimljivi jer nam pričaju povijest neke obitelji i vrijednosti koje ona zastupa. Pomoću grba obitelji Zrinski i drugih zanimljivih grbova, djeca će se na radionici upoznati s povijesnim razvojem grba te heraldičkim pravilima, ali i dobiti priliku da se kreativno izraze izradom vlastitoga obiteljskog grba.

Polaznici će moći vidjeti neke od grbova i grbovnica koje Muzej čuva i tako će imati izravan doticaj s muzejskim predmetima te se upoznavati s radom kustosa i zadaćom muzeja, kao i pravilnim ponašanjem u muzeju i sličnim kulturnim institucijama.

Dob: djeca (7 – 12 godina)
Okvirno trajanje programa: 90 minuta

 

Naziv radionice:
IGROM U PRAPOVIJEST

Autor radionice: Branka Marciuš
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Igrom u prapovijest je edukativna i kreativna radionica za djecu od 6 do 12 godina. Osmišljena je kao program popularizacije arheologije te upoznavanje djece s najstarijom prošlošću kroz aktivno učenje i kreativnu aktivnost. Radionica je zamišljena kao kombinacija arheološke prezentacije i kreativne radionice. Arheološka prezentacija je zamišljena kao kombinacija PPT-prezentacije i razgovora s djecom. Usmjerena je na poticanje interesa za arheologiju i arheološku baštinu, a djeca će se na njima prilagođen način upoznati s najstarijim razdobljem ljudske povijesti – prapoviješću. Kroz priču o prapovijesnim razdobljima, kulturama i tehnologijama prapovijesnoga čovjeka, do karakterističnih predmeta i značajnih nalazišta djeca će upoznati prapovijesni način života prostora Međimurja. Kreativnom radionicom omogućit će se kreativno izražavanje djece kroz modeliranje u glini na način prapovijesnih lončara, učenje vještina tkanja na tkalačkom stanu te izradu nakita po uzoru na onaj iz prapovijesnih razdoblja.

Dob: djeca (5 – 10 godina)
Okvirno trajanje programa: 90 minuta

 

Naziv radionice:
RIMSKA CESTA OD SELA PRESEKA DO SELA SVETI MARTIN MURI

Autor radionice: Branka Marciuš
Voditelj radionice: Ines Virč, muzejska pedagoginja

Polaznici edukativno-kreativne radionice saznat će sve o provedenom arheološkom terenskom istraživanju pretpostavljene trase rimske ceste na području Međimurja. Područje pregleda, prema administrativno-teritorijalnoj podjeli, obuhvaćalo je područje općina Gornji Mihaljevec, Štrigova i Sveti Martin na Muri. Na području Međimurja zasad se prema poznatim povijesnim izvorima i rezultatima arheoloških istraživanja pretpostavlja postojanje samo jednoga rimskog cestovnog pravca. Sumnja se da je navedeni pravac bio dio starog Jantarskog puta koji je tijekom prve polovine 1. st. postao jednom od glavnih prometnica Rimskoga Carstva, a spajao je Akvileju s dunavskim limesom.

Dob: učenici srednjih škola
Okvirno trajanje programa: 90 minuta

Please like & share:

Article written by admin